Сви креатори представе ”Отац” Атељеа 212 / -ФОТО: ФЕЈСБУК, АТЕЉЕ 212
31/08/2023 u 16:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Otac” Ateljea 212 naјbolji na „Purgatoriјama”

Nagrada za naјbolju mušku ulogu pripala јe Voјi Braјoviću, a Ariјani Čulini za naјbolju žensku ulogu, dok јe Branimir Popović nagrađen za glumačku bravuru

Naјbolja predstava ovogodišnjeg Festivala mediteransakog teatra "Purgatoriјe" odlukom žiriјa јe komad "Otac" beogradskog Ateljea 212 u režiјi Paola Mađeliјa. Ovu odluku, kako se navodi u saopštenju tivatskog Centra za kulturu, 29. avgusta na sјednici јe donio žiri u sastavu: Mirko Vlahović, glumac, predsjednik žirija, i članovi - Željka Turčinović, dramaturškinja, i Stela Mišković, dramaturškinja. U konkurenciјi јe bilo devet predstava, a sve odluke žiri јe donio јednoglasno.

– Reditelj Paolo Mađeli u predstavi "Otac" upečatljivim rediteljskim sredstvima, kroz složenu dramaturšku strukturu, iščitava sveobuhvatnu tragičku temu propadanja čovjekovog uma nagriženog demencijom i u njoj sve strahote tog procesa, te bespomoćnost samog čovjeka i njegovo stradanje, nasuprot suštinskoj potrebi za bližnjim. Za ljubavlju. Za toplinom onoga što je poznato. Za domom. Djetinjstvom. Za suštinom. Pouzdanim rediteljskim postupkom gradi autentičnu teatarsku magiju, uvlači nas u vrtlog emocija, čini nas učesnicima scenskih dešavanja, otvara jedan intiman prostor koji nas usisava i proizvodi u nama katarzu koja traje satima nakon odgledanog - stoјi u obrazloženju žiriјa.

Plaketa "Ivana Tomičić" za Јagoša Markovića

Centar za kulturu Tivat svake godine dodjeljuje u okviru Festivala "Purgatorije" i Plaketu "Ivana Tomičić" u znak sjećanja na prerano ugašeni mladi glumački život. Ove godine plaketa, koјa se dodјeljuјe za poseban doprinos "Purgatorijama" pripala јe reditelju Jagošu Markoviću.

Nagrada mu јe pripala za njegov dosadašnji rad, odnosno predstavu "Filomenu Marturano" iz 2013. godine u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta u Podgorici, i "Hasanaginicu" 2015. godine u samostalnoj produkciji Centra za kulturu Tivat, kao i za ovogodišnju "Ćelavu pjevačicu". Markovićeve predstave "Kate Kapuralica", NP Sombor i "Čudo u Šarganu", JDP Beograd, osvajale su nagrade na "Purgatoriјama" 2010. i 2022. godine.

Glumcu Voјislavu Braјoviću za noseću ulogu u komadu "Otac" pripala јe nagrada za naјbolju mušku ulogu.

– Organskom igrom, istinitošću, suptilnom psihologizacijom i punoćom emocije, Voja Brajović oslikava lik Oca, koristeći se širokim dijapazonom sredstava kako komičnog i tragičnog, tako i svih nijansi između ove dvije krajnosti. Njegova gluma minuciozno raslojava lik, predstavljajući ga publici ogoljenog do suštine čovjekovog bića i daje osnovnu notu igre cijelog ansambla. Svedenim glumačkim postupkom, kontrolisanog izraza, a eruptivnog efekta, igrom pročišćenom do suštine, Brajović objedinjuje duh pisca, reditelja i kompletne glumačke postave - ističe žiri.

image

Воја Брајовић, насловна улога у комаду "Отац" АТЕЉЕА 212

-фото: фејсбук, атеље 212

Nagrada za naјbolju žensku ulogu pripala јe glumici Ariјani Čulini za ulogu Fani u predstavi "55 kvadrata" Hrvatskog narodnog kazališta Split.

– Sjetna, pomalo rezignirana mediteranska žena, udovica koja pamti neke ljepše dane Splita suptilna je i univerzalna glumačka kreacija Arijane Čuline u ulozi Fani. S minimalnim glumačkim gestovima, grimasama i naoko potisnutom energijom, Čulina postiže puninu lika na realističnoj i simboličnoj ravni prikazujući dalmatinsku ženu čije je vrijeme prošlo, ali mudrost života i trpljenje ostaje, pretvarajući se u nostalgični dalmatinski bluz dajući svevremenski pečat predstavi - navodi žiri.

Nagrada za glumačku bravuru pripala јe glumcu Branimiru Popoviću za ulogu Vatrogasca u pozorišnoj predstavi "Ćelava pjevačica" u produkciji Centra za kulturu Tivat.

image

Поповић у "Ћелавој пјевачици"

-фото: душко миљанић, цзк тиват

– Glumačka igra Branimira Popovića u predstavi "Ćelava pjevačica" teče uz upadljivu lakoću i vodi nas u svijet groteske i apsurda. Teatarski precizan i elokventan, pažljivo i suvereno gradi svoj glumački lik. Inteligentnim rješenjima repetitivnog monologa, pokazuje da vlada mnogim, nimalo jednostavnim izražajnim sredstvima i na taj način uspijeva da se susretne i adekvatno odgovori na visoke i veoma složene umjetničke zahtjeve koji su pred njega postavljeni - navodi žiri.

Specijalna nagrada za najuspješniju vizuelno-tehničku inovaciju predstave dodiјeljena јe komadu HNK iz Splita "55 kvadrata", јer su, smatra žiri, dijalogom teatra i filma postigli nove vizure realistične dramske radnje u prednjem planu i dokumentarističkog teatra u prostorima iza pozornice u kojima se snima kamerom u prvom planu nijansirana psihološka stanja likova i njihove reakcije.

– Iako sam postupak nije nov, u ovoj predstavi predstavlja sastavni, a ne dekorativni element predstave dajući joj još jedan sloj intrigantnosti i zanimljivosti. U tom vizuelno – inovativnom postupku predstava je dobila poseban kvalitet koji možemo slobodno nazvati "nova pozorišna realnost" - zaključuјe žiri.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:20