ANDRIJA RADULOVIĆ / -PRIVATNA ARHIVA
17/06/2024 u 14:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Otkupu" se smiješi nagrada "Vasko Popa"

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu "Vasko Popa" ušla je i knjiga poezije Andrije Radulovića "Otkup" (Književno društvo "Njegoš", Nikšić)

Pored Radulovićeve knjige, u najužem izboru za ovu prestižnu nagradu našle su se i knjige Bojana Babića "Glasine o slobodi", Ane Ristović "Tu" i Bojana Jovanovića "Rastvaranje duše".

Žiri će ime dobitika 29. nagrade "Vasko Popa" saopštiti u drugoj polovini juna. Nagrada će dobitniku biti uručena na svečanosti u Vršcu 28. juna.

Žiri je u skladu sa Pravilnikom razmatrao 59 naslova koji su se pojavili 2023. godine, a koji su konkurisali ili bili predloženi od strane članova žirija.

Nagrada "Vasko Popa" ubraja se u red najuglednijih nagrada za poeziju u Srbiji i jedna je od najuglednijih nagrada u Jugoistočnoj Evropi, koja se daje za modernu poeziju. Dosadašnji dobitnici svjedoče o ugledu ove prestižne nagrade, a među njima su Stevan Raičković, Ivan V. Lalić, Bora Radović, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov…

image

"Откуп" Андрије Радуловић

-Приватна архива

Dosad je Radulovićeva knjiga "Otkup" predstavljena u Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Beogradu, Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću. Svoje visoke ocjene o ovom Radulovićevom djelu izrekli su vodeći pisci i književni kritičari: Dragan Jovanović Danilov, Bratislav R.Milanović, Saša Radojčić, Ilija Lakušić, Đorđo Sladoje, dr Lidija Tomić, dr Drago Perović, Milutin Mićović, dr Radoje Femić, mr Aleksandar Ćuković, Branislav Zubović, Vidak Maslovarić, mr Milorad Durutović, slažući se da se radi o izuzetnoj knjizi poezije i najboljem uzorku Radulovićeve lirike uz njegovu "Sniježnu azbuku".

Andrija Radulović je najprevođeniji pjesnik sa crnogorske književne scene, dobitnik niza domaćih, regionalnih i međunarodnih nagrada za svoje pjesništvo, između ostalih: "Marko Miljanov", "Radoje Domanović", Pečat varoši sremskokarlovačke, "Simo Matavulj", Kočićevo pero, "Balkanika" (Rumunija), "Boris Kornilov" (Sankt Peterburg), "Noside" (Unesco, Italija)….

Radulovićeve pjesme zastupljene su u velikom broju domacih i stranih antologija, izbora i atlasa poezije, kao i u mnogim vodećim svjetskim i evropskim časopisima za književnost i kulturu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 09:51