Награђени са селекторком и градоначелником Цетиња / -Ђорђе Цмиљанић/ ПР центар
13/11/2021 u 20:32 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворен 43. Црногорски ликовни салон: Супротстављање деструкциjи и свим назадним принципима кроз умјетност

Три равноправне награде припале Сањи Латиновић, Ранку Ђанковићу, Маjи Шофранац и Милени Миjовић Дурутовић, док је и Милена Jовићевића добила Гран при салона

Три равноправне награде 43. Црногорског ликовног салона "13. новембар" припале су умjетницима Сањи Латиновић и Ранку Ђанковићу за перформанс под називом "MOVEMENTS: WHITE", Маjи Шофранац за рад,"MIND SET #2" и Милени Миjовић Дурутовић за дјело из циклуса "Трагови".

Награда Гранд При отишла је у руке Милене Jовићевић за рад "Everything Will Come to an End/Свему ће доћи краj".

Ову одлуку донио је стручни жири којег су чиниле историчарке умјетности др Анастазиjа Мирановић (предсjедница жириjа), мр Милица Безмаревић и мр Маша Влаовић.

Отвараjући изложбу под називом под називом "And…what about tomorrow?/ I… što ćemo śutra?" градоначелник Цетиња Александар Кашћелан је примјетио да је селекторка салона Маша Влаовић пажљиво jе бирала радове како би се обезбиjедило богатство различитих приступа. Тиме jе испуњен и циљ овог ликовног салона - да изазове реакциjе и рефлексиjе на друштвена збивања, подстакне критички приступ и оснажи слободу мишљења и изражавања, казао је он.

Он jе казао и да га радуjе што се Салон развиjа и што из године у годину доноси нова и другачиjа читања ликовног стваралаштва, коjа своjом естетиком и значењима, особеношћу, припадаjу ванвременскоj заоставштини ове важне националне манифестациjе.

– Овом изложбом показали смо супротстављање деструкциjи и свим назадним принципима, уз жељу за увођењем реда и хармониjе – поjаснила jе Влаовић.

Према њеним риjечима, умjетност jе увиjек индикатор и одговор на друштвена збивања, наводећи да jе и ова поставка покушаj да се сагледа колико група креативних људи може да допринесе рjешавању неког проблема.

image

Са изложбе

-Ђорђе Цмиљанић/ ПР центар

Поставку која се може видјети до 15. децембра у Црногорскоj галериjи умjетности "Миодраг Дадо Ђурић" чине радови Дритона Селманија, Иванке Ване Прелевић, Jоване Вуjовић, Маjе Шофранац, Милене Jовићевић, Милене Миjовић Дурутовић, Милене Живковић, Милице Jанковић, Младена Блажевића, Младена Миљановића, Николе Коље Божовића, Ранка Ђанковића и Сање Латиновић, Ратка Одаловића, Владислава Шћепановића и Здравка Белог Делибашића.

Организатори салона су Приjестоница Цетиње у сарадњи са Народним музеjом Црне Горе и Удружењем историчара умjетности Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:09