Отварање црногорског павиљона на Венецијанском бијеналу / -ФОТО: Матија Митровић
21/04/2022 u 20:14 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворен црногорски павиљон на Венецијанском бијеналу

Црногорска поставка насловљена "Умиjеће држања за руке - док се пробиjамо кроз седиментни облак" гради искуство налик научнофантастичноj причи о могућим будућностима, плетући jе кроз мултитемпоралне и интергенерациjске погледе умjетника коjи долазе из различитих друштвених и историjских контекста коjи се таложе на простору данашње Црне Горе – каже кураторка поставке Наталиjа Вуjошевић

Павиљон Црне Горе на 59. Венециjанском биjеналу умjетности свечано jе отворен синоћ у Палати Малипjеро. Поставку насловљену "Умиjеће држања за руке - док се пробиjамо кроз седиментни облак" чине радови ликовних умjетника Jелене Томашевић, Лидиjе Делић, Данте Бууа (Семира Мустафе), Дарка Вучковића и Ивана Шуковић, као и радови умjетника из Колекциjе несврстаних земља – Зузане Чалупове, Рене Портокарера, непознатог аутора из Ирака и видео запис о скулптури умjетника Бернарда Матемере.

Поставку прати публикациjа у коjоj су заступљени текстови Ане Ивановић, Jоване Стокић, Милоша Зеца, Nuna de Brito Rochia, Вjере Борозан, чији изглед jе уобличила графичка дизаjнерка Тара Лангфорд.

Кураторка поставке jе Наталиjа Вуjошевић, комесарка Jелена Божовић, пословна директорица Центра савремене умjетности Црне Горе, установе коjа jе организатор и извршни продуцент, а покровитељ jе Министарство просвjете, науке, културе и спорта. Партнери су и Air Montenegro и Аеродроми Црне Горе.

На почетку церемониjе захваљуjући свима коjи су учествовали у реализацији изложбе, као и самим умjетницима, Божовић jе изразила наду да ће црногорско представљање бити запажено и посjећено.

Љековитост умjетности насупрот дистопиjскоj пост-друштвеноj пустињи

– Преплићући различите контексте истог простора, утопиjског и дистопиjског, међу коjима су мостови срушени и диjели их jаз посттрауматског заборава, градимо научнофантастичну причу саткану од могућих свjетова и стварања нових веза као потенциjала за покретање неуропластике колективног тиjела. Отjеловивши своjе визиjе кроз различите медиjе, од сликарства, инсталациjе до усваjања у своjе праксе ритуалних приступа ручном раду, све до поезиjе и архива, умjетници нам показуjу имагинациjу и љековити потенциjал умjетности коjа се рађа и живи у и упркос дистопиjском окружењу пост-друштвене пустиње – навела jе, између осталог, кураторка поставке Наталиjа Вуjошевић.

Кураторка Вуjошевић је говорећи о концепту поставке навела да "Умиjеће држања за руке - док се пробиjамо кроз седиментни облак" гради искуство налик научнофантастичноj причи о могућим будућностима, плетући jе кроз мултитемпоралне и интергенерациjске погледе умjетника коjи долазе из различитих друштвених и историjских контекста коjи се таложе на простору данашње Црне Горе. Та прича, додаjе она, настаjе на маргинама глобалног капитализма, дезинтегрисаног "тиjела" природе и друштва, коjе се под константним утицаjима миjења и губи чврсту опну плутаjући у времену и простору "као расути облак идеологиjа, историjа, страхова и снова". Она је истакла моменат сусрета радова савремених умjетника, са радовима из Колекциjе умjетности несврстаних земаља, а "коjа нас подсjећа да су jедан много већи свиjет и идеjа имагинизирани и практиковани не тако давно на истом тлу, данас закопани у рушевинама коjе за собом оставља социопатска неолиберална и неоколониjална стихиjа".

На отварању Биjенала у Венециjи и Абазовић

На позив предсjедника Венециjанског биjенала Роберта Чикута и умjетничке директорице Ћећилиjе Алемани, потпредсjедник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић предводиће црногорску делегациjу коjа ће учествовати на церемониjи отварања 59. Биjенала умjетности у Венециjи. Централна свечаност отварања Венецијанског бијенала планирана је за 23. април, а трајаће до 27. новембра.

Абазовић је присуствовао свечаном отварању Павиљона Црне Горе, а како је саопштено из његовог Кабинета, посjетиће и павиљоне других држава коjе учествуjу на овогодишњем Биjеналу.

Подсjећаjући да се Црна Гора од 2009. године самостално представља на Венециjанском биjеналу, Андриjа Радуловић, генерални директор Директората за подстицање и развој културно-умјетничког стваралаштва у МПНКС, је рекао да умjетници на различите начине, модерним умјетничким изразом, кроз призму имагинације, промишљају многоструке односе човjека са окружењем.

image

Отварање црногорског павиљона на Венецијанском бијеналу

-ФОТО: Матија Митровић

Односно, човјека и простора, човјека и технологије, савременог човјека условљеног, изолованог и погубљеног разним страховима и искушењима. Али, и човjека охрабреног поезиjом и љубављу.

"Јединственом побуном умјетници и данас потенцирају причу о човјеку као чеду и чуду природе", рекао је Радуловић.

– Промишљања наших умјетника у оквиру овогодишње теме Бијенала су иновативна са посебним акцентом и концептом, постављена као нова визија сопствености у добу када умјетност упија мисао која је постхуманистичка. На тај начин умјетност још једном помаже у разумијевању свијета који нас окружује и у којем дишемо и битишемо као људска и стваралачка бића – рекао jе Радуловић, пожељевши умjетницима успjех и подсjећаjући овом приликом на историjске повезнице Венеције са Црном Гором.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:49