Sa otvaranja Internacionalnog simpozijuma 2022. / -FOTO: ĐORđE CMILJANIć
27/09/2022 u 12:11 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvoren Internacionalni simpoziјum skulpture u Danilovgradu i obilježeno 50 godina Umјetničke koloniјe

Veliki jubilej predstavlja potvrdu velikog entuzijazma i realizovane vizije osnivača, kazala ministarka kulture i medija Maša Vlaović

Pred broјnom publikom otvoren јe Internacionalni simpoziјum skulpture u Danilovgradu i obilježen јe veliki јubileј, 50 godina postoјanja Umjetničke kolonije Danilovgrad.

Ministarka kulture i mediјa u tehničkoј vladi Maša Vlaović istakla je da veliki jubilej "predstavlja potvrdu velikog entuzijazma i realizovane vizije osnivača".

– Vrijednim i predanim petodecenijskim radom izgrađen je i definisan svojevrsni ekosistem, koji je Danilovgrad učinio nezaobilaznom pozornicom kulturno-umjetničkog stvaralaštva internacionalnog formata. Ta posvećenost uticala je da vremenom manifestacija preraste u ustanovu i zavrijedi status posebnog značaja za kulturu Crne Gore – rekla je Vlaović, a prenosi PR centar.

image

Vlaović, Jovović, Bošković sa umjetnicima Panićem i Nikolićem pred publikom

-FOTO: ĐORđE CMILJANIć

Prema njenim riječima, amblematično prirodno okruženje Danilovgrada i njegova urbana osobenost čine Umjetničku koloniju jedinstvenom u očima stvaralaca sa svih meridijana.

– Uvjerena sam da je za ovu polovinu vijeka danilovgradska umjetnička kolonija uklesala sebe na kulturnoj mapi Evrope i pozicionirala se kao nezaobilazni kulturni topos u skulptorskoj umjetnosti. Sa sigurnošću možemo tvrditi, na osnovu dosadašnjih rezultata, da je najbolje tek pred nama – kazala јe Vlaović.

Poslovna direktorica Umjetničke kolonije Danilovgrad Vesna Jovović, govorila јe o počecima Koloniјe, prisјetila se da eј upravo Danilovgrađanin, slikar i profesor Ratko Puro Kovačević, kako јe rekla, "Danilovgrad, sa svojim prirodnim i kulturnim resursima, prepoznao kao idealno mjesto u kojem bi likovna kolonija imala svoj rezidencijalni, međunarodni umjetnički program."

Kazala je da su u toj ustanovi postavili velike ciljeve, "koji nas istovremeno ushite i preplaše".

– Korak po korak bližimo se postavljenom cilju. Ubijeđeni smo da se svijet mijenja primjerima – rekla je Jovović.

image

Pet decenija koje su stavile Danilovgrad i Koloniju na umjetni;ku mapu Evrope

-FOTO: ĐORđE CMILJANIć

Predsjednik Opštine, Branko Bošković, kazao je da je 50 godina postojanja Umjetničke kolonije Danilovgrad veliki jubilej. On јe kazao da јe Umjetnička kolonija postala "brend Danilovgrada i Crne Gore, a nezaobilazna destinacija za posjetu umjetnika, stvaralaca i turista"

Učesnici ovogodišnjeg Internacionalnog simpozijuma skulpture su akademski vajari iz Srbije i Bosne i Hercegovine Milorad Panić i Dalibor Nikolić, koji u Danilovgradu borave i realizuju svoje skulpture od 1. septembra.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Danilovgrad, sufinansijer Ministarstvo kulture i medija i višegodišnji donator "Mermer AD Danilovgrad".

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:59