Božo Šekularac, Darko Đurović, radovan grujić, Ksenija Borozan i Jovo Petričević sa Svetlanom Dragović i Tanjom Markuš, koja je uručila nagrade / - S.ćETKOVIć
28/03/2024 u 22:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Otvorena 79. Tradicionalna izložba ULUCG, nagrada "Milinović, Stijović, Lubarda" pripala Đuroviću, Šekularcu i Petričeviću

Na izložbi koja već 79. put prezentuje dostignuća članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore svoje radove je predstavilo 114 članova najstarijeg umjetničkog udruženja u Crnoj Gori.

Tradicionala 79. izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore otvorena je večeras pred brojnom publikom u Umjetničkom paviljonu u Podgorici.

Nagrade "Milinović, Stijović, Lubarda" ove godine dobili su likovni stvaraoci Darko Đurović za ulje na platnu "Iracionalno ponašanje čovjeka", Božo Šekularac za akrilik na platnu "Anđelu skromne reputacije" i Jovo Petričević za litrografiju "Pokaži mi zube".

Po prvi put dodijeljena je nagrada za mlade likovne stvaraoce, nove članove ULUCG, koju je ove godine dobila Ksenija Borozan za reljef "Uzdignute ruke".

Takođe po prvi put dodijeljena je i otkupna nagrada Muzeja savremenih umjetnosti Crne Gore koju je dobio Radovan Grujić za sliku "Klevetnik" urađenu kombinovanom tehnikom.

Izložbu je otvorio akademik Zuvdija Hodžić je kazao da je svaka Tradicionalna izložba ULUCG, kao i večerašnja - 79. predstavljala prvorazredni kulturni događaj i potvrđivala dominantnu ulogu likovnih stvaralaca u crnogorskom društvu.

Kako je rekao, simbolično račeno, putovanje od hiljadu milja, svojoj i narednim generacijama omogućili su Lubarda, Lukateli, Oraovac, Vujović, Tomanović, Božović, Prijić i, malo kasnije, povratnici u Crnu Goru - Milunović i Vušković, koji su 1946. godine, osnivanjem Udruženja, pa Umjetničke škole, pa Umjetničke galerije, pa prvim izložbama sa katalozima na kartonu i pak-papiru pokazali umjetnički potencijal, a Lubardinom izložbom 1951 godine uzdrmali jugoslovenku likovnu scenu - podsjetio je on.

- U "zemlji ratnika", u kojoj je bilo bitaka više nego predaha između njih, u kojoj su umjetnici još nosili šinjele i partizanske uniforme, bilo je prirodno da se na njihovim platnima nađu motivi tek proživljenog rata, kao i zamaha, revolucionarnog zanosa i vjere u ostvarenja snova, obnovu i izgradnju zemlje i socijalističkog društva. Ubrzo će ih zamijeniti slike nadahnute crnogorskim pejzažom bogatog kolorita i kontrasta kojem niko od njih a na neki način ni od nasljednika i savremenih umjetnika, nije htio i nije mogao da odoli - čineći Crnu Goru,, zemljom slikara". Taj fenomen, tu bašlarovsku doživljenost prostora, vezanost za podneblje, objasnio je Lubarda, odgovorom ra pitanje ko je bio njegov čitelj u umjetnosti: „To je moje tlo, to je bila moja Crna Gora" - kazao je Hodžić. 

Po prvi put u istoriji Tradicionalne izložbe ULCG žiri pri odlučivanju o nagrađenim radovima nije uzimao u obzir pored kvaliteta i tehniku kojom je djelo urađeno, pa ove godine se ravnopravna nagrada "Stijović, Milunović, Lubarda" nisu dodjeljivale za crtež, sliku i skulpturu, već kako je rekla za Portal Dan predsjednica ULUCG Svetlana Dragović, samo za umjetnički rad.

- Sve je klasifikovano kao umjetnički rad, a ne crtež, slika, skulptura i/ili instalacija. Sve je klasifikovano kao umjetnički rad. Otid su dodjeljene tri nagrade koje su tako raznordne - objasnila je Dragović.

Nagrada za mlade je nazvana ULUCG nagrada za mlade umjetnike od ove godine se dojeljuje novim mladim članovima Udruženja, koji je u periodu od prošle Tradicionalne do ove primljeno dvadesetak, kazala je ona. 

- Smatrali smo da je za njih najbolja nagrada prilika da mogu da izlažu. Ove godine ćemo im organizovati izložbu u toku sljedeće godine. To je smatram najbolji način da pokažu svoj rad, potencijal, mogućnosti - kazala je Dragović.

Ona je odbacila tumačenje da je od ove godine takvom raspodjelom nagrada Tradicionalne izložbe prekršena tradicija, a možda i statut Udruženja, naglašavajući da je "na taj način izbjegnuto ograničavanje ni tehnikama ni mogućim krajnjim rezultatom".  

Takođe, ove godine se po prvi se dogodilo da ULUCG niej dodjelilo nagradu za izložbu godine.

Poslije nekoliko godina uz nagradu ULUCG umjetnici su dobili i novčani dio nagrade.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:20