Perivoje Popović otvara izložbu / -FOTO: SVETLANA ćETKOVIć
28/03/2023 u 22:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvorena grupna izložba u galeriji "Katarinine čarolije: Bogatstvo od ljepote boja i emocija

Publici su se predstaviti vajar Milenko Vujošević i pet slikara, Marina Marković, Sandra Marković, Konstantin Todoraško, Đorđije Aleksić i Nada Knežević

"U galeriji "Katarinine čarolije" prije večeras je otvorena grupna izložba na kojoj su se podgoričkoj likovnoj publici predstaviti vajar Milenko Vujošević i pet slikara, Marina Marković, Sandra Marković, Konstantin Todoraško, Đorđije Aleksić i Nada Knežević.

Izložbu je otvorio književnik Perivoje Popović koji je primjetio da galerija "Katarinine čarolije" djeluje čarobno, jer je krasi oko osamdesetak umjetničkih radova.

– Slike kojima se noćas autori predstavljaju su različitih motiva i plijene kombinacijom boja. Posmatrajući ove radove skoro da nije ni potrebno reći ništa jer ih posmatrač doživljava na poseban način jer je bogatstvo ljepote boja i ugrađene emocije učinilo da je utisak fantastičan. Razlog više da ljubitelji umjetnosti uživaju u radovima likovnih umjetnika koji su velikim trudom, talentom, ljepotom i ljubavlju učinili da ova izložba zrači i privlači pažnju svih prisutnih – kazao je Popović.

On se posebno osvrnuo na radove vajara Milenka Vujoševića, koji su, primjetio je on, dali poseban pečat izložbenom prostoru.

– Vujošević posebnom magijom stvara svoja djela neumorno radeći i posvećujući vrijeme onome što najviše voli a to su njegove skulpture – kazao ej Popović ističući da je Vujošević imao preko 150 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu kao i da je za svoj rad dobio nekoliko nagrada.

Vujošević već šest decenija neumorno stvara skulpture i u kamenu i u drvetu. Njegova inspiracija su likovi koje je još kao dijete upoznao us vom selu, Kupuscima, kraj Doljana. Naime, kad se dlijeto i čekić nađu u njegovim rukama on se sjeti živpisnih seljana koji su obilježili njegove djetinjstvo.

– Do desete godine nisam znao šta je umjetnost. Bio sam đak-pješak i jedina umjetnost koju sam vidio su bile slike Novaka Miloševa i Marka Miljanova u učionici. A u mom selu data je bilo devet staraca i starica preko 90 godina. I ti likovi ostali su u mojoj memoriji. kasnije, kad sam več stvarao skulpture počeo sam da u kamenu i drvetu pravim te likove. To me je dovelo do enciklopedije. To su likovi koje sam "uhvatio" i koji su me proslavili – kazao je Vujošević i naglasio da su se tokom vremene pojavili novi likovi i nove inspiracije, ali njegove stvaralaštvo je uglavnom zasnovano na likovima iz njegog sela.

Kao i inspiracije, ni materijal Vujošević ne traži daleko od kuće. Stvara u kamenu iz Kuča, odnosno doljana, za koji kaže da je možda najbolji u Crnoj Gori, a u u kanjonu Cijevne nalazi crni kamen, koji je po svojim karakteristikama jedinstven. Duplo teže ga je naći i duplo teže je u njemu raditi, objašnjava Vujošević.

Svoje radove u okviru ove postavke predstavila je grafička dizajnerka Nada Knežević. Grafika jeste njena velika strast, ali sad se pronašla u slikarstvu. Ne planira, ali kako kaže, priželjkuje,da kad bude imala doboljno kvalitetnih radova, da se predstavi samostalnom izložbom. Do tada vrijedno stvara i napreduje.

– Ne mogu tačno da objasnim šta me podstaklo da uzmem četkicu u ruke. Prosto se desilo. Gurali su me prema crtanju, ali nekako sam iz inata počela da slikam. Svjesna aam da sam na početku, ali kroz rad napredujem – smatra Nada Knežević.

izložba će trajati narednih desetak dana.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 02:15