Бранка Бошњак и Милена Мијовић Дурутовић отвориле изложбу / -фото: С.Ћ.
02/03/2022 u 21:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена изложба "Буђење": Умјетност у служби успостављања родне равноправности

Поставку чине радови наших умјетница Катарине Злаjић, Милене Мијовић Дурутовић, Милене Jовићевић, Бранке Ковачевић, Гордане Куч и Иванке Ване Прелевић

У оквиру обиљежавања 12 мјесеци од оснивања Женског клуба Скупштине Црне Грне вечерас је у галерији "Центар" отворена изложба "Буђење". Поставку која је окупила броjне посланице црногорског парламента, званице и публику чине радови наших умјетница особених израза и креативности Катарине Злаjић, Милене Мијовић Дурутовић, Милене Jовићевић, Бранке Ковачевић, Гордане Куч и Иванке Ване Прелевић.

Мијовић Дурутовић, кустоскиња изложбе у сарадњи са теоретичарком умјентости Машом Влаховић, констатовала је да су умјетнице увијек будне и расположене да дjелуjу.

image

Копредсједнице Женског клуба Бранка Бошњак и Весна Павићевић и чланица Данијела Ђуровић

-фото: С.Ћ.

Овом изложбом, како је навела је Бранка Бошњак Женски клуб скреће пажњу на положај скреће жена и умјентица у нашем друштву.

Сагледавање броjних тема и проблема из умjетничког угла представља допринос разбиjања друштвених табуа и успостављања односа родне равноправности у Црноj Гори, нагласила копредсједавајућа Женског клуба Бранка Бошњак.

image

Квартет "Unique"

-фото: С.Ћ.

– Живимо у сjенци патриjархалног наслjеђа, у асиметричном, недовољно родно пробуђеном друштву у коjем су жене кроз историjу равноправно вукле точак сваколиког развоjа, али смо и далjе само дио рама за слику о напретку – казала jе, између осталог, Бошњак.

Otvaranje izložbe употпунио је избор музике коју је извео гудачки квартет "Unique" којег чине чланице Црногорског симфонијског оркестра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:28