Sa izložbe / - FOTO: SAMIR LAčEVIć
18/12/2023 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvorena izložba Teodore Nikčević u galeriji "Art"

Rad se oslanja na prakse promišljanja ličnih istorija i trauma žrtava savremenih logora, fokusirajući se prvenstveno na iskustva crnogorskih informbirovki

Izložba "Da su pravde jače nego sile" umjetnice Teodore Nikčević otvorena je u Galeriji "Art". Organizator izložbe je JU Muzeji i galerije Podgorice.

Riječ je o prostornoj instalaciji koja je prošle godine predstavljena publici u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. Rad se oslanja na prakse promišljanja ličnih istorija i trauma žrtava savremenih logora, fokusirajući se prvenstveno na iskustva crnogorskih informbirovki – logorašica na ostrvima Goli otok i Sveti Grgur u vrijeme IB Rezolucije 1948. godine. Preuzimajući ličnu i kolektivnu arhivu, umjetnički rad Teodore Nikčević preispituje logorsko iskustvo kao conditio unhumana/stanje neljudskog koje se kao fotografski otisak upisuje u ljudska tijela, društvena tijela, kolektivnu istoriju i sjećanje. Rad je nastao u okviru pripreme dokumentarnog filma "Što ostane od života" autorke Nataše Nelević u produkciji "Live production", koju su podržali Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Srbije, koji je takođe zaokupljen političkim, etičkim i humanim logorskim traumama crnogorskih informbirovki."

Na otvaranju izložbe publici se obratila Nataša Nelević, autorka predgovora u katalogu, kao i kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Teodora Nikčević (1986) je na master studijama Transdiciplinarne humanistike i teorije umjetnosti na FMK u Beogradu. Završila je diplomske i postdiplomske specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao dobitnica stipendije Kultur Kontakta pohađala je Internacionalnu ljetnju školu u Salzburgu. Do sada je imala dvije samostalne izložbe, Champion u galeriji Klub, Podgorica, 2017. i Invisible u Perjaničkom domu, takođe u Podgorici 2011 godine. Dva puta je selektovana na Bijenalu mladih umjetnika Evrope, Mediterranea 18 History + Conflict + Dream + Failure = Home u Tirani 2017 i Mediterranea 16 Erorrs Alwed u Ankoni 2013. Učestvovala je u brojnim internacionalnim umjetničkim projektima kao što su Superexposure 01 u Trebinju 2021, Praznine 2021 Culture Hub Croatia u Splitu, /ti‘tano/ little constellation mreži za savremenu umjetnost iz San Marina. Rezidencijalno je boravila u Nida Art Colony, Litvanija 2017 i CAOS, Italija 2014.

Izložba je dio manifestacije DEUS 2023.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:41