Ломић и Владислав Андрејевић / -фто: С.Ћ.
07/04/2022 u 22:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена изложбa у галериjи "Ф64": Открили "Назалију" свијету

Поставка двоје младих Београђана представљена је публици у Подгорици захваљујући конкурсу за излагање у овоj години коју је расписао савјет галерије "Ф64" - јединог излагачког простора специјализованог за умјетничку фотографију у Црној Гори

Изложба фотографија "Назалија" аутора Анике Ломић и Владислава Андреjевића из Београда отворена је вечерас у галерији "Ф64".

Фотографија је одавно постала умјетност која асоцијативним псотупком може проговорити на различите начије о стварности. Управо таква је ова изложба. Настала је на основу идеје Анике Ломић о једној измаштаној земљи, народу који живи мимо историје и цивилизације изолован на своме острву. А онда на тај рајски кутак стижу португалски освајачи, а један међу њима, својим апаратом "прави" фото-дневник путовања. Ломић и Андрејевић су само тај фото-дневник изнијели на свјетло и приказали свијету.

То је прича које је ово двоје младих умјетника осмислило стварајући поставку "Назалија" коју публика у Подгорици може видјети наредни мјесец.

– Ми смо измислили причу о португалским конквистадорима који су открили племе. Ту почињу наше фотографије. Идеја је била да направимо ту причу аутентичном. Једноставно смо исценирали припаднике откривеног племена, односно моделе смо водили на локације у природи, правили смо костиме, шминкали смо их – објаснила је она.

Андреjевић је умјетник из свијета филма, завршио је Камеру на Факултету драмских уметности у Београду, па није чудо да је фото-изложба "Назалија" настала средствима позајмљеним из филма - књига снимања, реквизити, шминка, костимлокације...

– Ја бих то назвао "мокјументари" филмови, попут мокјументари документараца, који у ствари нису прави, него су измишљени. Мислим да је "Назалија" зачетак новог жанра у "осмој умјетности". Имао сам филмски приступ – казао је Андреjевић.

Дио поставке, направљен за ову прилику, је и двипоминутна анимација коју је осмислила сестра Владислава Андреjевића, Пандора.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:26