Са отварања 77. традиционалне Годишње изложбе УЛУЦГ / -фото: Срђан Бољевић
24/03/2022 u 23:07 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена 77. Годишња изложба чланова Удружења ликовних умјетника Црне Горе

Равноправну награду "Милуновић, Стијовић, Лубарда" добили су Радован Грујић, Иванка Вана Прелевић и Зоран Живковић. За најбољу изложбу проглашена је поставка "Једно мјесто" Тијане Гордић

Добитници овогодишње равноправне награде Удружења ликовних умјетника Црне Горе "Милуновић, Стиjовић, Лубарда" за ову годину су Радован Грујић за рад "Демон рата", Иванка Вана Преловић за дјело из циклуса "Заробљени пејзажи" и Зоран Живковић за рад без назива, саопштила је вечерас предсједница стручног жирија историчарка умјетности Љиљана Караџић, на отварању традиционалне Годишње изложбе УЛУЦГ, која је вечерас отворена по 77. пут. За најбољу изложбу у протеклој години проглалашена је поставка "Једно мјесто" Тијане Гордић.

Караџић је предсједавала жиријем којег су чинили и ликовни умјетници Ратко Одаловић, Ратко Бели Делибашић, Павле Горановић и историчар умјетности Александар Чиликов.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић је позвао на минут ћутања за чланове Удружења који су преминули у периоду од претходне, 76. Годишње изложбе Николу Гвозденовића, Катарину Стругар, Ибрахима Курпејовића и Драгољуба Бата Брајовића.

Он је рекао да је Годишња изложба неумитна традиција и напоменуо и да је ове године изостао новчани дио награде, који је некад био стандард за награде моје је додјељивало Удружење.

– Али ситуација таква каква јесте, не ламентирамо већ идемо даље и радимо. Дакле, 77. изложба је у реду и то нас заиста мора веселити, јер то је ријетка традиција у Црној Гори, ако изоаставимо бокешку моранарицу која припада неком другом насљеђу у црној Гори. кад је у питању ликовна умјетност за ову врсту изложби и за ову масовнопс ова изложба представља изузетно благо – поручио је Ракчевић, који је од недавно и директор Директората за креативне индустрије и капиталне инвестиције у културу у Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

Изложбу је отворила вд координаторке у Ресору културе Добрила Влаховић. Она је истакла да након искустава стечених претходне двије године сад је уочљивија значајна улога Удружења ликовних умјетника које нуди механизме којима се благовремено и на прави начин може указати на проблеме нашег рецентног ликовног стваралаштва. УЛУЦГ је показало да је спремно да се суочи са наслеђеним проблемима, тако и онима које нам је донијела транзиција.

Удружење је показало ту врсту мобилности и организовањем ове, 77. Годишње изложбе, што је у условима који су владали током прошле године засигурно изискивало посебну посвећеност и рад. Сведеност ликовног живота у прошлој години отежало је сваку врсту умјетничког вредновања.

– Ипак, ова 77. изложба је показала да ако постоје воља може се наћи начин у објективан и професионалан увид у ликовно стваралаштво Црне Горе, чак и онда кад је оно лишено редовне присутности у јавности. Број изложених радови, тазуђеност њихових поетика, формална и тематска разноврсност показју да се протекле године одвијао осебујан ликовни живот. Псоебно је важно што се та осебујност резултирала овом изложбом, чиме су попуњене све оне празнине настале кад су се прекинуле комуникација између умјетника и публике – казала је Влаховић.

Поставку Годишње изложба чланова Удружења ликовних умјетника Црне Горе у Умјетничком павиљону у Подгорици чини 107 радова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:11