Детаљ с отварања фестивала / -foto: NVO "MEDAUR"
02/09/2023 u 19:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Patriјarhat i njegov uticaј na žene

Vjerujemo da na ovaj način dajemo svoj doprinos popularizaciji dokumentarnog etnološkog stvaralaštva, što pored edukativnog karaktera ima za cilj i zaštitu nematerijalne kulturne baštine - kazala je Čečur

U organizaciji NVO ‘‘Medaur‘‘ Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna, sinoć je u dvorištu palate Ivelić u Risnu otvoren drugi Festival etnološkog filma – FEF RISAN 2023 koji završava sjutra, nedјelja, 3. septembar.

Ove godine biće prikazano sedam filmova u selekciji reditelja Vladimira Perovića. Tema festivala je patrijarhalnost/patrijarhalizam, a publika će biti u prilici da pogleda širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju položaja žena i njihove uloge u društvu u svojim zajednicama.

image

Перовић, селектор фестивала

-foto: NVO "MEDAUR"

Publika јe prve večeri imala prilike da pogleda filmove Živka Nikolića, Paule Čenaj iz Albanije, Inese Hačatrjan iz Rusije i turskih reditelja Deniz Šengil i Mazhar Jildiz; a večeras slovenačke rediteljke Urške Đukić, Vladimira Perovića i Ganeša Pandaja iz Nepala (2022). Sjutra u 11 časova će u dvorištu Bjeladinovića u Gabeli biti održano predavanje ‘‘Uticaj patrijarhata na brak – ljubavne i manje ljubavne priče žena sa Balkana‘‘ dr Vesne Delić. U 20 časova na Rusovoj ponti na Carinama, počinje promocija knjige ‘‘Kad je ponta bila mala‘‘ Ive Malešević.

Na otvaranju јe prisutne u ime organizatora pozdravila Jelena Čečur koja je podsjetila na to da je Festival nastao sa idejom da se publici pruži mogućnost upoznavanja sa raznim kulturama, tradicijama, vjerovanjima, običajima u različitim krajevima svijeta, ali i kod nas i to kroz magični svijet filma.

– Pored navedenog, vjerujemo da na ovaj način dajemo svoj doprinos popularizaciji dokumentarnog etnološkog stvaralaštva, što pored edukativnog karaktera ima za cilj i zaštitu nematerijalne kulturne baštine - kazala je Čečur.

Festival je otvorila sekretarka kotorskog Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti, Tatjana Kriještorac.

image

Бројна публика на отварању фестивала

-foto: NVO "MEDAUR"

Prisutnima se obratio i selektor Festivala, režiser Vladimir Perović.

– Dragi prijatelji umjetnosti i kulture filma i svi oni otvorenog srca, uma i duše, koji ste odabrali da prisustvujete jednoj kulturnoj razmjeni, svi čije radoznalost vas vuče da gledate šta se dešava u svijetu, koje kulturne produkte nude, koje tradicije njeguju, kako žive, hvala vam što ste i ove godine u velikom broju prisutni - rekao je Perović.
U dijelu programa pod nazivom "eho-festivala" 4. i 5. septembra biće održane projekcije odabranih festivalskih filmova na više lokacija – Dom starih "Grabovac" Risan, plato ispred crkve Sv. Ilije u Zagori u Grblju i u parohijskom domu na Dragalju.

Festival je finansiran sredstvima Opštine Kotor - Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, a pomogli su i Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, NU ‘‘Organizacija žena‘‘ Risan, JU OŠ ‘‘Veljko Drobnjaković‘‘ Risan, JU Dom starih ‘‘Grabovac‘‘ Risan, Mjesna zajednica Gornje Krivošije i Mjesna zajednica Savina.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 16:22