РАД МАРИНЕ МАРКОВИЋ ”GUILT” / -PRIVATNA ARHIVA MARINE MARKOVIĆ
27/10/2023 u 15:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Performans pred publikom i dva recentna video rada

Izložbom „Nestabilno meso” Marine Marković otvara se i u Pdgorici Nova galeriјa vizuelnih umјetnosti

Nova galerija vizuelnih umjetnosti (NGVU) proširuje svoje djelovanje i na teritoriju Crne Gore otvaranjem novog prostora u Podgorici izložbom „Nestabilno meso” umjetnice Marine Marković. Izložba čije su kustoksinje Mia David, Jelena Janković i Ivana Ivković biće otvorena u subotu, 28. oktobra u 20 časova u podgoričkom „Bojaturs” hotelu.

O umјetnici

Marina Marković (1983, Beograd) diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gdje je trenutno na doktorskim studijama na katedri za nove medije. Od 2006. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim artist-in-residence programima. Laueratkinja je nagrade Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Bašićević Mangelos za 2011 godinu, kao i nagradu Vladimir Veličković za crtež, 2021. Marinini radovi su dio mnogih privatnih i javnih umjetničkih kolekcija internacionalno.

Pored retrospektivnog prikaza prošlih radova Marine Marković i intimističke intervencije u sobi 302, umjetnica će na otvaranju izložbe izvesti performans pred publikom, i prikazati dva recentna video rada nastala u okviru rezidencijalnog programa u Podgorici.

Izložba Marković biće podijeljena u tri nivoa i angažuje tri različita prostora u ovom hotelu: novi galerijski dio na prvom nivou, Kulturni centar „201 Engaging space” kao i sobu 302 koju će umjetnica transformisati u ambijentalnu instalaciju, prvu u nizu umjetničkih soba unutar projekta adaptacije „Bojatursa” u art hotel i prostor kulturne razmjene.

image

РАД МАРИНЕ МАРКОВИЋ "AMBIGOUS MEAT"

-PRIVATNA ARHIVA MARINE MARKOVIĆ

Radovi Marine Marković problematizuju ženske pozicije unutar kompleksnih odnosa i aranžmana ličnog i političkog. „Nestabilno meso” nas uvodi na kompleksnu teritoriju pregovora o pozicijama moći, sramu i ljubavi koje umjetnica aktivno sprovodi kako u svom radu tako i na sopstvenoj koži kao mjestu susreta i razilaženja.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:36