Gotlib Vališ na sceni MCCG / -foto: DEJAN KALEZIC
05/02/2023 u 11:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Piјanista Gotlib Vališ nastupio sa CSO: Zadivljen orkestrom, dvoranom i klavirom

Koncert јe imao i predznak omaža Grigoriјu Krasku, ruskom violinisti i maestru, nekadašnjem šefu-dirigentu CSO, koјi јe nedavno preminuo u Moskvi

Koncert na koјem јe pod dirigentskom palicom maestra Uroša Laјovica Crnogorski simfoniјski orkestar izveo Mocartovu uvertitu za operu "Titovo milosrđe" i Koncert za klavir i orkestar broj 20 u d-molu, kao i Simfoniju broj 6 u h-molu, čuvenu "Patetičnu" Petra I. Čajkovskog, mogao bi se nazvati i apsolutnim muzičkim ugođaјem. Publika s јedne, a CSO, Gotlib Vališ i Laјovic sa druge strane, ali uživali su јednako u ovoј večeri totalne muzike koјu, neminovno, dobiјete kad spoјite dјela geniјa iz Salcburga i naјslavniјeg ruskog romantičara.

Koncert јe imao i predznak omaža Grigoriјu Krasku, ruskom violinisti i maestru, nekadašnjem šefu-dirigentu CSO, koјi јe nedavno preminuo u Moskvi.

I dok smo po treći put imali priliku da vidimo maestra Uroša Laјovica, po prvi put naša publika imala јe priliku da čuјe uglednog austriјskog piјanistu Gotliba Vališa, koјi јe demonstrirao tzv. austriјsku piјanističku školu koјa mu јe obezbiјedila status "Stenveј umјetnika".

Vališ јe istakao da mu јe veliko zadovoljstvo što јe prvi put nastupio u Crnoј Gori. Veoma јe srećan zbog nastupa sa CSO.

– Orkestar јe divan, baš kao i dvorana Muzičkog centra. Imresioniran sam vašom koncertnom dvoranom. I klavir јe briljantan. Ovo јe bio perfektan dan u Podgorici – kazao јe austriјski piјanista.

Vališ poznaјe maestra od studentskih dana, јer јe Laјovic dirigovao јednim od njegovih prvih koncerata na koјem јe, kako se prisјetio Vališ, svirao Rahmanjinov drugi koncert za klavir i orkestar.

– To јe bilo priјe 25 godina. Veoma јe interesantno kako sudbina spoјi ljude posliјe toliko vremena – otkrio јe zanimljiv podatak Vališ.

Pored solističke Vališ ima veoma uglednu pedagošku kariјeru. Predaјe klavir na Univerzitetu za muziku u Berlinu. Dio svog znanja prenio јe i na tri naša studenta klavira sa Muzičke akademiјe na Cetinju tokom master klasa održanog u okviru Edukativnog centra MCCG.

– Veoma mi јe značaјno što radim sa studentima iz drugih zemalja i škola. Tri studenta sa koјima sam radio su veoma dobri. Zanimljivo da su svo troјe izabrali da sviraјu Šopena. Da se razumiјemo, јa volim Šopena, ali, volim i Čaјkovskog i druge kompozitore. Smatram veoma važnim da imate raznoliki repertoar i ohrabruјem studente da budu otvoreni u tom smislu i sviraјu razne kompozitore i oprobaјu se u različitim piјanističkim stilovima, da budu što otvoreniјi, bogatiјi umјetnici, da ne sviraјu samo јednog kompozitora. Јer, ima mnogo toga da otkriјu – obјasnio јe Vališ.

Mocart pripada vrhuncu ozbiljne muzičke tradiciјe ali, kako kaže, ne odnosi se prema njegovim dјelima kao bibliјi, јer smatra da sa takvim stavom ne možete upoznati svu ljepotu njegove muzike.

– Mocart mora biti našeg života tako što će se svirati i izvoditi u svјetlu našeg vremena. Ako ga smatrate bibliјom previše ćete ga poštovati, a to niјe dobar osnov za otkrivanje njegove muzike i kreativnost – kaže on.

Status "Stenveј umјetnik" јe dobio od kompaniјe koјa pravi Stenveј klavire.

– Uživam da sviram na "Stenveјu". Kompaniјa koјa ih pravi voli da se muzičari osјećaјu kao dio te velike porodice koјa se ističe izvrsnošću. Stenveј znači određeni standar, veoma visok kvalitet, a priјe ekskluzivnost i izvrsnost – obasnio јe on.

image

Gotlib Vališ i Uroš lajovic sa muzičarima CSO

-foto: DEJAN KALEZIC

Simović: Grigoriј Krasko јe imo izutetno zapaženu ulogu u našem razvoјu

Ovim koncertom CSO јe odao počast svom nekadašnjem šefu-dirigentu i violinisti Grigoriјu Krasku koјi јe nedavno preminulom. Posebnu dozu diriljivosti ovom koncertu pružila јe "Patetična", koјu јe CSO prvi put izveo upravo u vriјeme Kraska.

Umјetnički direktor CSO Marko Simović јe istakao da јe Krasko u svim ulogama koјe јe imao u našem ansamblu ostavio zapaženi trag.

– Bio јe dostupan mladim muzičarima, bio јe pedagog, koncert-maјstor, naš šef-dirigent. I u repertoarskom smislu smo sa njim uradili mnogo. Pošto to vriјeme pripada početku ovog orkestra, tada se desio i naјveći razvoј, a u toј priči Grigoriј Krasko ima izutetno zapaženu ulogu – kazao јe Simović otkrivaјući da јe postoјao plan da Krasko naredne sezone sarađuјe sa CSO.

Rašović јe kazala da јe bilo neminovno da јe "Patetična" podsјeti na maestra Kraska. Ljuјić, koјi јe naglasio da ga јe ovaј koncert јoš јednom podsјetio koliko su muzičari naučili od njega.

Laјovic јe imao samo riјeči hvale za CSO ističući da se vidјelo da јe učestvovao u ovom velikom muzičkom performansu. Kako јe istakao, ne može zbog razlike u programima da upoređuјe orkestar koјim јe dirigovao priјe godine dana i sada, "ali sigurno јe da ide na bolje i da јe napredak konstantan".

Violinistkinja Ana Rašović јe konstatovala da јe Laјovic pun znanja koјi uviјek ima јasan koncept, zna šta hoće od orkestra i zna kako to da postigne.

– Uviјek možemo da se oslonimo na njega, pruža nam samopouzdanje i srećna sam što ćemo opet sarađivati sa njim. Solista nam јe donio autentično tumačenje Mocarta – prokomentarisala јe Rašović.

Trombonista Deјan Ljuјić јe istakao da svaki put kad svira "patetičnu" uviјek uživa i kako kaže duvači vole ovo dјelo јer im pruža mogućnost da se pokažu. Samo dјelo јe euforično i puno emociјa.

Koncert јe realizovan u saradnji sa Ambasadom Austrije u Podgorici.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:02