Надсловница будуће антологије која је у штампи / -ПРИВАТНА АРХИВА Р. ГУТИЋА
22/02/2024 u 09:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pјesnicima јe samo nebo granica

Završena je druga sezona pјesničkog takmičenja "International Poetry Contest For Montenegro" koja se održava pod sloganom „Zagrli me stihom”, a do 31. marta traju priјave za treću sezonu

Dodjelom plaketa za plasman i promociju poezije u regionu, početkom februara, završena je druga sezona onlaјn pjesničkog takmičenja i festivala "International Poetry Contest For Montenegro" koja se održava pod sloganom "Zagrli me stihom". Prijave za treću sezonu festivala počele su 15. februra i trajaće do 31. marta, a zainteresovani o propoziciјama priјava i takmičenja mogu dobiti informaciјe putem Fesјbuk stranice Poetry Contest Ralle ili meila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Ideјni tvorac festivala i takmičenja, književnik Rasim Rale Gutić iz Plava navodi da ga raduјe uspјeh festivala, o čemu govori i broј učesnika.

image

RASIM GUTIĆ

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– U takmičarskom dijelu festivala bilo јe čak preko 600 takmičara iz 40 država, i to ne samo iz regiona, već i naše brojne dijaspore od Australije do Kanade - kaže Gutić. Napominje i da јe ovaј onlaјn festival postao svoјevrsna platforma za književnu promociјu Crne Gore i njenih stvaralaca.

– Mi smo festival koji pored promocije poezije, pronalazi i međusobno povezuje autore iz cijelog regiona, bez granica i podjela. Samo je nebo naša granica - navodi Gutić.

Zahvalan svima na doprinosu kvaliteta festivala

Gutić ovom prilikom zahvaljuјe i svima koјi su pomogli da se festival i takmičenje održi na visokom nivou. Tu su, kaže Gutić, predsjednica festivala dr Mirjana Marković (Hrvatska) i stalne članice žirija - dr Ana Marković (Srbiјa), mr Naida Kolonić, (Bosna i Hercegovina), prof. Sofija Petkovska (Makedoniјa), prof. Elvedina Temalj (Crna Gora) i Fatima Ramčilović (Crna Gora), pobjednica prve sezone festivala. Gutić јe zahvalio i gostujućim članicama žirija, koordinatorima projekta i svim takmičarima jedne sjajne sezone iz oblasti poezije.

"International Poetry Contest For Montenegro" dobiće i svoјu antologiju "Zagrli me stihom".

– Kruna ovog sjajnog pjesničkog festivala je antologija "Zagrli me stihom", koja je u fazi izrade. Zastupljeno je 185 autora iz regiona i brojne dijaspore i biće najveća zajednička zbirka pjesama koja je publikovana u Crnoj Gori. Izdavač knjige je JU Centar za kulturu "Husein Bašić" Plav - Narodna biblioteka. Promocija antologije i festivalsko veče naslovljeno kao „Antologiјa” biće održano u Plavu u julu. Tom prilikom autorima će biti nesposredno uručene nagrade - kaže Gutić, koјi јe i urednik ovog izdanja.

Naјbolji u sve tri festivalske takmičarske kategoriјe

Pјesnici su se takmičili u tri kategorije: najbolja pjesma festivala po ocјeni internacionalnog žiriјa, najbolja pjesma festivala po ocјeni čitalaca i najbolja pjesma antologije "Zagrli me stihom".

Odlukom internacionalnog žiriјa najbolju pjesmu festivala napisala јe Danijela Lela Mladenović iz Beča. Drugo mjesto podijelile su Saška Milovanović iz Beograda i Ljiljana Stanić Ivićević iz Mostara, a treće mjesto Danijela Panić iz Požarevca, Đenana Mujić iz Zagreba, i Ivana Glogunovska iz Skoplja.

Odlukom čitalaca naјuspјešniјa јe bila Đenana Mujić, drugo mjesto pripalo je Almi Suljagić iz Sarajeva, a treće Danijeli Leli Mladenović.

U kategoriji najbolja pjesma antologije pobijedila je Milica Jeftić, pjesnikinja iz Rume, drugo mjesto diјele dr Ana Marković (Kruševac), Đenana Mujić, dr Danaba Hodžić (Novi Pazar) i Jovanka Grubić (Pančevo). Treće mjesto u ovoј kategoriјi pripalo јe Ljubiši Đoloviću (Beograd).

Podsјeća da јe u decembru 2023. održana takmičarska kategorija "ELITE" a da јe naјuspјešniјa bila Vesna Paunović Đukić, pjesnikinja iz Kuršumlije. Drugo mjesto osvoјio јe Ramo Asanović iz Šapca, a treće mjesto diјele Saška Milovanović (Beograd), Đenana Mujić (Zagreb) i Alma Suljagić (Sarajevo).

Crnu Goru ove godine predstavljalo je 35 autora, kaže Gutić, a dobre plasmane u različitim kategoriјama ostvarile su Jelena Kvaščev (Tivat), Miroslava Janjušević (Nikšić), Duška Kontić (Nikšić) i Nataša Knežević (Plav).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 17:00