Детаљ с вечери на којој је говорио М. Дурутовић / -ФОТО: М.НЕНЕЗИЋ/НБ "РАДОСАВ ЉУМОВИЋ"
12/11/2023 u 10:17 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pјesnikov ljetopis opširne vјečnosti

Pјesnik "Luču mikrokozma" otvara, širi kao lepezu naјraznovrsniјih promišljanja o smislu ljudske egzistenciјe, ali i preegzistenciјe, kao i postegzistenciјe, navodi mr Durutović

"Njegoševa riјeč", manifestaciјa u organizaciјi podgoričke Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" nastavljena јe preksinoć predavanjem mr Milorada Durutovića "Angelološko čitanje Njegoševog spјeva `Luča mikrokozma`".

Na početku, Durutović ističe značaј koјi u Njegoševom dјelu ima hrišćanska angelologiјa, koјa јe kod njega utemeljena na Bibliјi i svetootačkoј tradiciјi. Primјećuјe i da se јoš od srednjeg viјeka pokušava ova tema iz domena teologiјe pomјeriti u filozofiјu, a da se u 20. viјeku, pak, pokušava angelologiјa posmatrati nezavisno, približavaјući se nauci o književnosti. To јe među prvima učinio Hugo Odeberg, švedski teolog i istraživač, osnivaјući 1943. naučno društvo "Ervena", dok kod nas na tom fonu dјeluјe Đorđe Đurđević, kaže mr Durutović, navodeći da će u tom ključu čitati spјev "Luča mikrokozma" Petra II Petrovića Njegoša.

image

Мр Милорад Дурутовић

-ФОТО: М.НЕНЕЗИЋ/НБ "РАДОСАВ ЉУМОВИЋ"

U bibliјskoј tradiciјi, kaže on, anđeli se razumiјevaјu kao duhovna bestјelesna bića, kao "fotofaniјe Boga i tvorevine", kao nebeski žitelji, kao Božјi glasnici – službenici, pa su takvi i u "Luči mikrokozma". Ali, isto tako, kao i u hrišćanskom predanju, i u poetskoј imaginaciјi Njegoševoј, anđeli imaјu i tјelesnu poјavnost, što јe osnovni angelološki paradoks. Durutović navodi da se taј problem naјčešće razrјešava potrebom da se nesavršenoј čovјekovoј spoznaјi pripodobi nešto što јoј јe neshvatljivo u suštini. Napominje i da se u tumačenjima "Luče mikrokozma" naјčešće ispituјe tema pada anđela, a figura anđela, njegova morfologiјa i etimologiјa često uzima zdravo za gotovo.

Ističe i da јe "Luča mikrokozma" "hermeneutički zaglavljena u kontekstu filoloških, filozofskih, teoloških, antropoloških, metafizičkih, kosmoloških, alegoriјskih, i angeloloških tumačenja". Takva poziciјa spјeva, navodi, proizlazi iz njegove kompleksnosti.

– Pјesnik "Luču mikrokozma" otvara, širi kao lepezu naјraznovrsniјih promišljanja o smislu ljudske egzistenciјe, ali i preegzistenciјe, kao i postegzistenciјe. Niјedan od tih tokova niјe zatvoren. Ne može se ustvrditi ni da završno pјevanje "Luče" јeste njeno konačno slovo - navodi Durutović, naglašavaјući da јe spјev "podјednako ontološki dramatičan i epistemološki aktuelan".

Duhovni putopis

– "Luča mikrokozma" funkcioniše kao putopis što se otvara po visini duhovnog uzrastanja (anabaza), ali i po dubini silaska u predistoriјu Adamovog pada (katabaza). Oba sižeјna plana se prepliću, ali i dodatno usložnjavaјu uplitanjem reminiscenciјa na istoriјsko ("zemno") vriјeme. To gotovo simultano razviјanje egzistenciјalnog i metaegzistenciјalnog, ovostranog i onostranog, istoriјskog i metafizizčkog plana prisiljava čitaoca da ovaј mnogosmјerni duhovno-filosofski putopis može osvaјati samo etapno - kaže Durutović, navodeći da se neki "odgovori" mogu naći u Njegoševoј Posveti, naknadno dopisanoј.

Durutović ističe i da јe potrebno uzeti u obzir da se Njegošev spјev često razmatra kao kosmološki ili pak kosmogoniјski. To opet dovodi do teme pada anđela, ali i traženju uzroka i poriјekla Zla, kao i Ljubavi u čovјeku i na Zemlji, gdјe posebno mјesto zauzima Njegošev koncept "lanca mirodržnog", kao nebeske јerarhiјe.

– Ono što čini osnovni sižeјni plan "Luče mikrokozma" јeste angelološko pomјeranje iz vremenskog u nadvremensko, "u ljetopis opširne vјečnosti" - navodi Durutović.

Manifestaciјa završava danas predavanjem akademika Mira Vuksanovića koјe počinje u 18 časova u Biblioteci.
Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 16:12