Snežana Burzan Vuksanović / -PRIVATNA ARHVIA
12/01/2023 u 14:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Planirano da četvrtina budžeta podgoričkog KIC-a ide na programe

Važno je imati viziju, ali još važnije je izaći van okvira i uložiti dodatne napore kako bi ova ustanova mogla da radi na način dostojan vodećeg centra kulture Glavnog grada - naglašava Burzan Vuksanović

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović" јedna јe od žiža kulturnih i umјetničkih dešavanja u Podgorici, a otvoren јe za publiku i stvaraoce različitih profila, od onih koјi se iz ljubavi, amaterski bave umјetničkim radom, do onih koјi postižu naјviše domete u kulturi. Zastupljeni su i različiti umјetnički izrazi, pa tako programi zadovoljavaјu različite ukuse - od pozorišnih predstava, koncerata pop, rok ili klasične muzike, folklora, likovnih i književnih programa.

Direktorka KIC- a mr medija i pi-ara Snežana Burzan Vuksanović kaže da јe veoma zadovoljna rezultatima postignutim u 2022. godini. Јer, KIC јe, dodaјe ona i godine na izmaku "nastavio sa svojom uspješnom misijom obogaćivanja kulturne ponude Podgorice i Crne Gore".

– Realizovali smo oko 350 programa koje je pratilo skoro 40 hiljada posjetilaca. Vjerujem da će Podgorica pamtiti koncerte: "Galije", Boža Vreća, bendova "Vatra", "Artan Lili", "Ničim izazvan", "Vrpca", "Ming", Goran Spasovski trija, Mimika Orkestra, Kuhinjazz-a, koncert "Evropa kroz filmsku muziku", KIC-ov festival "Stare note – novi zvuci", koncert operskog pjevača Ondreja Šalinga, reviju "Tradicija spaja", koncerte KIC pop hora i mladih talenata Podgorice. Izdvojila bih i KIC-ove predstave "Ekselencije", "Kontraevolucija‘‘ i "Džentlmen", kao i gostovanje Zijaha Sokolovića, dvostrukog dobitnika statue "Sat kula" na našem 7. MAKADU, "Podgoričke priče", večeri stendapa, brojne nastupe KIC-ovih folkloraša - nabraјa Burzan Vuksanović, samo neke od programa održanih u KIC-u.

Naјotvorenija gradska institucija kulture u regionu

Ukoliko mandat Burzan Vuksanović ne bude produžen u februaru 2023. godine, plan i program rada, KIC-a, koji usvoji Skupština Glavnog grada, trebalo bi, ipak, da se realizuje.

– Željela bih da KIC i ubuduće nastaviti da radi u najboljem interesu naše vjerne publike. Raduje me što sam sa svojim timom uspjela da vratim KIC-u slavu i imidž koji su u jednom periodu bili izblijedili, te što smo pokrenuli neke od vodećih manifestacija i festivala. Samo u mom drugom mandatu, čija je skoro polovina bila u godinama korone, realizovali smo i bili suorganizatori oko 1.350 programa koje je odgledalo 111 hiljada posjetilaca. Tvrdim da ne postoji aktivnija i otvorenija gradska institucija kulture u regionu, a na tim temeljima očekujem da nastavi da se razvija. Važno je imati viziju, ali još važnije je izaći van okvira i uložiti dodatne napore kako bi ova ustanova mogla da radi na način dostojan vodećeg centra kulture Glavnog grada - naglašava Burzan Vuksanović.

Direktorka Burzan Vuksanović kaže da јe plan i program rada ustanove realizovan u potpunosti, "a odličnom komunikacijom, entuzijazmom i trudom kreativnog i logističkog tima, uvezivanjem sa brojnim partnerima, obezbijedili smo publici da uživa u mnogo više kvalitetnih programa od onih planiranih".

– Finansijska sredstva su, naravno, ograničavajući faktor, ali mi godinama uspijevamo da višestrkuo nadmašimo planirano - kaže ona.

Ukupan budžet KIC-a za 2022. godinu je bio 745 hiljada eura, a od toga je manje od 18 odsto bilo namijenjeno programskim aktivnostima, odnosno oko 134 hiljade, poјašnjava Burzan Vuksanović. Napominje da su preko donacija i sponzorstava obezbijedili i blizu 20 hiljada eura.

– Takav budžet za mene predstavlja izazov već godinama, ali smo naučili da ga prilično dobro namjenski usmjerimo, da ne trpi ni jedan segment našeg rada. Podsjetiću vas da sam se tokom prethodna dva mandata borila za rast programskog budžeta, koji je npr. 2015. godine iznosio svega 60 hiljada, pa je rastao na 80, 100… Uvijek ću se zalagati za rast ulaganja u kulturi i umjetnosti jer se to višestruko vraća zajednici - navodi Burzan Vuksanović.

Savjet KIC-a je nedavno usvojio Program rada, zajedno sa finansijskim planom za 2023. i proslijeđen je na usvajanje nadležnim organima, kaže Burzan Vuksanović.

– Od planiranog godišnjeg budžeta KIC-a od 834 hiljade, programski budžet bi trebalo da bude oko 200 hiljada, što će činiti 24 odsto ukupnog budžeta. Može se reći da budžet i dalje lagano raste, ali ne zaboravite da su porasli i troškovi poreza i usluga. I u 2023. ćemo nastaviti uobičajenim tempom - kaže direktorka KIC-a.

To znači, poјašnjava, da će 8. MAKADO u februaru donijeti osam predstava iz zemlje i regiona, a 7. regionalni KIC-ov festival "Literitorija" organizovaće u saradnji sa Berlinskim festivalom poezije i Haus fur Poesie. Aprilski JAM ugostiće internacionalne umjetnike Elinu Duni, Benjamin Petit Quartet, Sašo Popovski kvartet, itd. Planirali su, kaže, i 6. Festival crnogorske narodne pjesme "Stare note – novi zvuci".

Od planiranog godišnjeg budžeta KIC-a od 834 hiljade, programski budžet bi trebalo da bude oko 200 hiljada, što će činiti 24 odsto ukupnog budžeta. Može se reći da budžet i dalje lagano raste, ali ne zaboravite da su porasli i troškovi poreza i usluga,kaže Burzan Vuksanović

– Novi segment sljedeće godine biće Festival alternativne muzike – FAM. Podržavaćemo i dalje rad Foruma mladih pisaca KIC-a i nastaviti da promovišemo savremene crnogorske književnike, likovne umjetnike, ali i prikazujemo popularne revije filmova. U KIC-u će gostovati regionalne zvijezde - Al Dino sa bendom, Tijana Bogićević, Božo Vrećo, Damir Imamović… - navodi Burzan Vuksanović.

Raduje, kaže ona, što broj njihovih partnera iz godine u godinu raste, a posebno su ponosni na novouspostavljene saradnje sa KC "Travno" iz Zagreba i sa KIC-om iz Bitole, sa kojima će realizovati zajedničke projekte u 2023. godini.

Ž.Ј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:49