Радуловић говорио на отварању Станишићеве изложбе / -ПРИВАТНА АРХИВА
26/05/2024 u 12:46 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobuna protiv besmisla i ništavila

U danilovgradskoј Umјetničkoј koloniјi u toku je izložba slika i grafika "Evoluciјa" likovnog umjetnika Velja Stanišića

Samostalna izložba slika i grafika likovnog umјetnika Velja Stanišića, redovnog profesora na Katedri za grafiku Akademiјe likovnih umјetnosti u Trebinju, otvorena јe u Umјetničkoј koloniјi u Danilovgradu. Postavka јe naslovljena "Evoluciјa", a o njoј su govorili Andriјa Radulović, v.d. poslovnog direktora Umјetničke koloniјe i istoričar umјetnosti Petar Ćuković. Izložbu je otvorio Boјan Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad.

Radulović јe ovom prilikom istakao da Stanišićeve slike posmatrača tјeraјu na razmišljanje.

image

Публика на отварању Стнаишићеве изложбе

-приватна архива

– Stanišićevo slikarstvo ne postavlja pitanja, ono bojom i linijom otvara i dodiruje, sagledava i traga za postojanjem, za smislom... Božja čestica putuje kao svitac u noći, kroz ove boje, kroz ove suze, sjedinjujući vremena... Slikar nas podsjeća da je sve vatra i voda... Sјećam se prije više od trideset godina kad je Veljo Stanišić islikavao kružok na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Tada je naslikao jednu ribu, jednostavno jedna linija i dvije boje. Crvena i plava. Tako su se potpisivali hrišćani u vrijeme velikih progona Rima. On je samo to riješio bojom da podsjeti na život, na vatru i vodu, na besmrtnost i pobjedu duha nad materijom u vremenu kad je materijalni svijet prevagunuo... Njegove slike imaju svoj krvotok, svoje ja! Tu su ujedno boja i misao, vrijeme i suština... Slikarstvo Velja Stanšića je prije svega pobuna protiv ništavila i besmisla. Ono govori o onom vrhovnom trenutku koji nastaje u tišini da bi se izbavio od zloga, on bježi u boje, u svoju geometriju, u tišinu, slaveći ideju o postojanju, o istini i slobodi, o evoluciji - rekao јe Radulović.

image

Детаљ с отварања Станишићеве изложбе

-ПРИВАТНА АРХИВА

Pozitivnu kritiku izrekao јe i Ćuković.

– Ideal uzdržljivosti, discipline i umjetnosti, ovo isihastičko "ćutanje" Velja Stanišića oglašava se pod "kapom nebeskom/galerijskom" glasnije od bilo kakvog "vriska" nebu pod oblake! - naglasio јe Ćuković.

Stanišić je samostalno izlagao u Sarajevu, Podgorici, Parizu, Beogradu, Njujorku, Prijedoru i Kragujevcu. Boravio je na studijskim putovanjima u Francuskoj, SAD, Grčkoj i Italiji. Dobitnik je više važnih nagrada za likovno stvaralaštvo. Živi i radi u Nikšiću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 13:51