Ministarka nauke / - FOTO: DAN
27/09/2023 u 11:31 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO, VIDEO) Počeli Dani nauke; Šćepanović: Želimo da posijemo sjeme nauke

Dani nauke su festival nauke koji ima za cilj da promoviše nauku mladima, kao i da pokaže šta rade naši naučnici i istraživači

Tokom ovogodišnjih Dana nauke publika će tokom naredna četiri dana imati priliku da vidi skoro stotinu eksponata i prisustvuje nizu aktivnosti, kako u Podgorici tako i širom Crne Gore, rekla je ministarka nauke Biljana Šćepanović.

Dani nauke su festival nauke koji ima za cilj da promoviše nauku mladima, kao i da pokaže šta rade naši naučnici i istraživači.

image

Foto: DAN

- FOTO: DAN

- Želimo da posijemo sjeme nauke, prvenstveno djeci i mladima, istakla je ministarka.

image

Ivan Šoć

- FOTO: DAN

Ivan Šoć iz Five group je kazao da je fokus ovogodišnje manifestacije je to šta Crna Gora ima u odnosu na IT industriji.

- Nauka i sve ostale grane se oslanja nja moderne tehnologije. To je ta sinergija između privatnog i državnog sektora, jer Crna Gora ne može tako brzo da implementira sve benefite aj-ti sektora, kazao je Šoć.

- Ovo nije 4.dnevno putovanje, nego putovanje koje traje cijele godine. To putovanje je i putovanje kroz vrijeme, kao i znanje. To treba da bude putovanje sa konačnom odrednicom do koga tek treba da dođemo - naveo je iz rekao je Đorđije Malović iz Tehnopolisa.

Ovaj događaj shvatite kao poziv da se upoznate sa svima što radi akademska zajednica, inovatori i sve kompanije koj je država osnovala u naučnom polju, poručio je on.

Predsjednica upravnog odbora UCG Rajka Glušica kazala je da je prirodno da Univerzitet učestvuje na ovom festivalu.

- Nauka i znanje su sinonimi, uvijek u osvit svih civilizacijskih koraka, kazala je Glušica.

Premijer Dritan Abazović je rekao daje cilj ove manifestacije da nauka dobija na značaju od malih nogu.

image

Dritan Abazović

- FOTO: DAN

- Izdvajanja za nauku su veća nego prethodnih godina i svaki cent uložen u inovacije nije uzaludno potrošen, kazao premijer. On je podsjetio i na svemirski program i sondu Luča i ostalo da imamo mlade ljude kojim država treba da da šansu da se istaknu. Abazović je zahvalio i međunarodnim partnerima što UCG daje najveći doprinos razvoju nauke i najavio proslave niza jubileja Univerziteta. Neka karavan nauke ne živi samo 4 dana, već 365 i neka kreativnost naših građana bude artikulisana u nečemu što je značajno za Crnu Goru - poručio je premijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:38