Ана Медиговић отворила ДЕУС 2021 / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
02/12/2021 u 12:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почело 29. издање "Децембарске умјетничке сцене"

Ново вриjеме које технолошким и научним достигнућима помjера границе, ипак није успјело да угрози штампану књигу и бибилиотеке као установе, а то доказују дјеловање и програми и подгоричке Народне библиотеке, каже Ана Медиговић

Пројекцијом кратког документарног филма режисера Момира Матовића о 140 година континуитета подгоричке Народне билиотеке "Радосав Љумовић", у сали ове установе културе, почело је 29. издање манифестације "Децембарска умјетничка сцена" (ДЕУС).

Прије пројекције филма "140 године градске библиотеке", публици се обратила Ана Медиговић, секретар Секретаријата за културу и спорт.

– Веза човjека и књиге jе много дубља, снажно интимна и суштинска. Зато jе Елиот и записао велику истину: "Књига jе наjтиши и наjпоузданиjи приjатељ, наjприступачниjи и наjмудриjи савjетник и наjстрпљивиjи учитељ". Градска библиотека jе од оснивања Подгоричке читаонице, давне 1881. године, до данас диjелила бурну историjску и ослободилачку прошлост и судбину града ком припада и успjела да одоли броjним и сложеним изазовима и израсте у модерну установу културе каквом jе постала JУ Народна библиотека "Радосав Љумовић". Томе jе у великоj мjери допринио и традиционални, кроз вjекове испољен однос посебног сензибилитета Црногораца и Подгоричана како према казаноj, тако jош више према писаноj риjечи – казала је Медиговићева.

ДЕУС презентује мултикултурализам

Подсјећајући да је ДЕУС установљен 1993. године, поводом обиљежавања Дана ослобођења Подгорице, Медиговићева је навела да ДЕУС циjени и презентуjе културну разноликост.

– Програм ДЕУС-а презентуjе мултикултурализам Подгорице, њене становнике и ствараоце, подржава урбане концепте, ауторе различитих поетика и генерациjа – рекла је Ана Медиговић.

Навела је и да ново вриjеме које технолошким и научним достигнућима помjера границе, ипак није успјело да угрози штампану књигу и бибилиотеке као установе, а то доказују дјеловање и програми и подгоричке НБ. Зато су, додаје, програми Библиотеке незаобилазни дио свих манифестациjа и културних дешавања у Подгорици.

Први програм 29. ДЕУС-а почео је интонирањем црногорске химне у извођењу хора подгоричке ОШ "Божидар Вуковић Подгоричанин".

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:06