„Бајку животом правимо” - професор, виле и вилењаци / -SRDJAN BOLJEVIC
16/06/2021 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПОЧЕЛО ПОДГОРИЧКО КУЛТУРНО ЉЕТО: Луткарска бајка за почетак манифестације

Мега лутке и глумци испричали су на централном подгоричком тргу дјеци и одраслима животне приче познатих личности из црногорске историје - Ивана Црнојевића, Петра II Петровића Његоша, краља Николе Првог, Блажа Јовановића и Драгана Радуловића

Луткарска представа "Бајку животом правимо" подгоричког Градског позоришта настала је по тексту Стевана Копривице и Драгане Трипковић у режији Ферида Карајице. У представи играjу Давор Драгоjевић и студенти Факултета драмских умjетности Цетиње из класе професора Бранка Илића и Бранимира Поповића: Даница Раjковић, Лара Драговић, Лазар Ђурђевић, Марко Раjковић, Мирjана Спаић, Павле Богоjевић, Стефан Вуковић, Немања Тодоровић, Алекса Балевић, Кристиjан Блечић, Маша Божовић, Милица Кекић, Уна Лучић и Огњен Секулић. Гласове луткама су позајмили Бранимир Поповић - Црноjевићу, Душан Ковачевић - Његошу, Младен Нелевић - краљу Николи, Жељко Радуновић - Блажу Jовановићу, а Дејан Ђоновић - Драгану Радуловићу.

Драматургиjу jе урадила Трипковић, сценски покрет и кореографиjу Караjица, дизаjн и израда лутака Зорана Милошаковић Тасић, а музику Лео Ђокаj.

Ова, како је аутори називају, велика историјска сликовница, изазвала је интересовање публике, велике, једнако као и малишана. Можда није сан љетње ноћи, али на један питак начин показује како снови постају стварност, како се се стварност претопа у бајку, али и како величина идеја и снага дјеловања постају мит - опште народно насљеђе.

Представа се изузетно допала Јелени Ђукић, као и њеним двјема дјевојчицама Анђели и Ани.
– Сматрам да је ово заиста поучно за дјецу, да се присјете неких ствари које су училе, али и нешто ново да чују. А и визуелно је лијепо - каже Јелена Ђукић.

Ова, како је аутори називају, велика историјска сликовница, изазвала је интересовање публике, велике, једнако као и малишана

Представа се допала и малој Варји Радуловић, која ускоро треба да крене у школу.

– Лијепо ми је ово, и виле и вилењаци, и ове велике лутке. Није ме страх од њих. Волим позориште - каже Варја, која је дошла са мамом Аном Радуловић, која каже да заједно уживају у овој представи.

Представа се допала и Василију Видићу који иде у други разред, и који је дошао са мамом.

– Највише су ми се свидјеле ове виле - каже Василије, додајући да му се и лутке допадају.

Представа  је изведена у сегменту позоришног програма Подгоричког културног љета.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:46