Duhovna muzika na otvaranju muzičkog programa Grad teatra / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
14/07/2022 u 23:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počeo muzički program Grad teatra: Inspiracija izvire iz duha obnovljenog manastira

Repertoar se sastoji od samih vrhova horskog stvaralaštva na srpskom i crkvenoslovenskom jeziku, i kompozicija koje nalažu zaista vrhunske pjevače

Koncertom u manastiru Svete Trojice Hora "Virtuozi" kojim je dirigovao maestro Bojan Suđić večeras je počeo muzički program Grad teatra. Festivalski vokalni ansambl "Virtuozi", kojeg čine najbolji odabrani profesionalni pjevači iz Beograda i Novog Sada, izveo je pred prepunom portom obnovljenog manastira djela duhovne i svjetovne muzike pisane za hor, kompozitora Kedrova, Hristića, Mokranjca, Rahmanjinova, Babića i Kuzmanovića.Kako je naglasio maestro Suđić ambijent manastira dopinio je svečanoj atmosferi u kojem je održan koncert koji je bio izuzetno posjećen.

– Inspiracija izvire i iz same prirode, kao i iz duha obnovljenog manastira. Veliko je zadovoljstvo nastupiti ovde – kazao je poznati dirigent.

Ovog ljeta muzički program 36. festivala Grada teatra otvoren je koncertom horske duhovne muzike, a repertoar je prilično prilagođen manastiu Stanjevići - mjestu na kojem je održan koncert.

– Sa izabranim pjevačima iz profesionalnih ansambala Beograda i Novog Sada, okupljenih u horu "Virtuozi", riješili smo da na jednom mjestu beskompromisno ujedinimo najbolji mogući kvalitet i dodatno odgovorimo na veliki izazov današnjeg vremena i našeg prostora, koji se ogleda u smanjenom interesovanju za horsko pjevanje i sve manjem broju kvalitetnih horova i horskih pjevača. Horska muzika je najčešće bila prvi stepenik upoznavanja sa umjetničkom muzikom u praksi, pa je ponovna popularizacija i širenje horskog zvuka zadatak koji osjećam, a koji želim i na ovaj način da aktualizujem. Repertoar se sastoji od samih vrhova horskog stvaralaštva na srpskom i crkvenoslovenskom jeziku, i kompozicija koje nalažu zaista vrhunske pjevače. I nije ograničen samo na duhovnu muziku, već u drugom djelu nastupa izveli smo i svjetovnu muziku, pravi evergrin, rekao bih.
Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike.

image

Porta manastira Stanjevići bila ispunjena do poslednjeg mjesta

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u muzici današnjice na ovim prostorima, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS, a umjetnički je direktor BEMUS-a.

Publika Grad teatra Suđića će imati priliku da vidi još jednom tokom ovogodišnjeg festivala 30. jula, kada će nastupati sa još jednim dragim prijateljem festivala Grad teatar, virtuozom na violini Stefanom Milenkovićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:23