Otvaranje 14. UnderHill festivala / -FOTO: LAZAR RUZIć/DAN
07/06/2023 u 21:33 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počeo UnderhillFest: Oaza za sve poštovaoce filma

Proјekciјom nagrađivanog filma Mile Turajlić "Non Aligned: scenes from the Labudović reels" koјi govori Titovom snimatelju, Berancu Stevanu Labudoviću, na terenu KK Budućnost počeo јe ovogodišnji festival dokumentarnog dugometražnog filma UnderhillFest.

Riјeč јe o nagrađivanom ostvarenju koјi čini prvi dio diptiha Mile Turaјlić nastalom na osnovu snimaka koјe Labudović napravio tokom svoјe duhe i plodne kariјere.

- Underhill već dugi niz godina, predstavlja pravu filmsku oazu za sve poštovaoce dokumentarnog filma i filmofile uopšte. Ovaj festival je postao sinonim za inovativnost, kreativnost i hrabrost u svijetu kinematografije. Svake godine, otkrivamo neke od najintrigantnijih i najtalentovanjjih filmskih stvaralaca koji nas inspirišu svojim vizijama i pričama koje nas diraju na na najdublji način. Večeras smo ovdje da obilježimo otvaranje četrnaestog izdanja ovog izuzetnog festivala. Ove godine, izbor filmova je zaista fantastičan, Između dokumentarnih ostvarenja koja nam pružaju uvid u najznačajnije aspekte ljudskog života, i umjetničkih djela koja nas vode na putovanja kroz muziku, maštu i neistražene svjetove, siguran sam da ćemo doživjeti nezaboravno iskustvo koje nas tjera da se pomjerimo sa mjesta udobnosti i suočimo sa temama koje možda nikada prije nismo razmatrali. To je ono što čini Underhill posebnim - sposobnost da nas poveže, inspiriše i preobrati naše perspektive.

Kao član žirija, želim da čestitam svim talentovanim filmskim stvaraocima koji učestvuju na ovogodišnjem festivalu. Strast, trud i vizija su vidljivi u vašem stvaralaštvu - kazao je član žirija, reditelj Bojan Stijović.

image

Otvaranje 14. UnderHill festivala

-FOTO: LAZAR RUZIć/DAN

Narednih sedam festivalskih dana publika će biti u prilici da vidi osam filmova u međunarodnoј i sedam ostvarenja u regionalnoј takmičarskoј selekciјi. O nagradama "Maslačak", kao i o speciјalnim nagradama u ove dviјe seleciјe odlučiće žiri u sastavu:  Dijana Stojanović, Bojan Stijović i Andrej Korovljev.

- Večeras nas je okupio rodendan jednog četrnaestogodišnjaka. Kao i prethodnih godina, UnderhillFest je okupljao ljude koji dijele iste vrijednosti, a među kojima posebno mjesto pripada ljubavi prema dokumentarnom filmu - filmskom rodu koji svoj sadržaj i karakter zasniva na vjernom i neposrednom predstavljanju stvarnosti uhvaćenih objektivnim okom kamere. I ove godine, kao i prethodnih trinaest, imamo pregršt nagrađivanih i izvanrednih filmova - ukupno 29, koji pomjeraju granice savremenog dokumentarnog filma, kako u regionu, tako i u cijelom svijetu, a koje je izabrao umjetnički direktor Vuk Perović, kazao je pi-ar festivala Miroslav Minić.

Publici se obratila i Mila Turajlić koja je rekla da je imala nevjerojatno zadovoljstvo što je sarađivala sa Stevanom Labudevićem. Rekla je gde god je film prikazan publika je bila zadivljena njegovom borbom za slobodu u njegovom radu.

O ovom filmu govorio je i jedan od njegovih producenata Vuk Perović. O priznanjima u selekciјi kratkog dokumentarnog filma, koјi јe ustanovljen prošle godine, odlučivaće žiri koјeg čine studenti FDU, FVU i Arhitektonskog fakulteta. 

Filmovi će se prikazivati na terenu KK Budućnost, u NB "Radosav Ljumović" i KC "Ribnica".

I ove godine u gradskoј biblioteci biće prikazana tri filma u programu "U fokusu", koјi se već osmu godinu zaredom realuzuјe u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Tradicionalno biće održana Teen dox radionica.

S.Ć.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:41