Festival Ubrzaj 2023 / -
08/12/2023 u 21:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počinje festival "Ubrzaj" 2023

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2023” počinje u nedjelju pojekcijom dugometražnog dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive”

Pod geslom “Kroz maglu” Centar za građansko obrazovanje (CGO) u nedjelju 10. decembra počinje 14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2023” u Podgorici, Kotoru i Beranama. Festival će biti zvanično otvoren crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive” Aleksandra Reljića u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 20 časova. Tom prilikom biće uručene i godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

- Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen na Mamuli 1942. godine, kao osmogodišnjak, i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju, kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako predstavnici Vlade tvrde da se investitor obavezao na izgradnju “jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom”, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija, građanima i građankama protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve - saopšteno je u najavi filma.

U Podgorici publika može pratiti filmove do 14. decembra u KIC-u “Budo Tomović”, u Kotoru projekcije će biti organizovane u Kinu “Boka” 12. i 13. decembra, dok će publika u beranama izbor iz filmskog programa moći da prati u Centru za kulturu Berane 13. i 14. decembra.

- Festival Ubrzaj nudi jedinstven pregled filmskih ostvarenja najnovije produkcije i izuzetnog kvaliteta, a koji adresiraju različite aspekte ljudskih prava. Ovi filmovi dolaze i sa brojnim nominacijama i priznanjima sa prestižnih regionalnih, evropskih i međunarodnih festivala, a premijerno se prikazuju u Crnoj Gori. Osim filmskih projekcija, Festival Ubrzaj ima i prateći program kroz koji će se, sa članovima filmskih ekipa, dalje aktuelizovati neka od ključnih pitanja u domenu ljudskih prava iz pojedinih filmskih ostvarenja - ističe se u saopštenju CGO.

Filmovi u Podgorici će biti prikazivani u sali DODEST u terminima u 17, 19 i 21 čas. Publika će u četiri dana festivala imati priliku da vidi “Potpuno povjerenje” Jialing Žanga, “Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margaret von Trota, Zatvor 77” Alberta Rodrigeza. U utorak 12. decembra biće prikazani filmovi “Ženska banda” u režiji Suzan Regina Meures, ”20 dana u Mariupolju” čiji je autor Mstislav Černov iz Ukrajine i “Rodeo” u režiji Lole Kivoron. Sljedećeg danas, u srijedu, program će početi u 18 časova filmom “Mara” koji potpisuje Saša Kulak, zatim slijedi “Tri minuta: produžeci” rediteljke Bjanke Stigter i u 20.30 časova “Porodično okupljanje” koji potpisuje Tia Kuovo. Petog dana Festivala na programu je “Suočavanje sa tamom” u režiji Žan-Gabrijel Periota u 18 časova, u 20 se prikazuje “Fantom hotela Nada” Bojana Stojičića, a Ubrzaj 2023 će svečano biti zatvoren filmom “Kristina” Nikole Spasića u 20.30 časova.

Festival Ubrzaj nastoji, kroz medij filma, afirmisati univerzalnost ljudskih prava i značaj tolerancije, komunicirajući sa raznovrsnom publikom, a što dodatno naglašava njegov značaj u duboko podijeljenom crnogorskom društvu. Zato su filmovi iz selekcije Festivala Ubrzaj su važan doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, podstiču kritičko razmišljanje, ohrabruju dijalog, angažovane razgovore i pozivaju na akciju.

- Naša publika prihvata i izazov da izađe iz zone komfora i otvori se prema novom, drugačijem i promišljajućem, povezujući se, makar nakratko, sa snažnim pričama različitih pojedinaca/ki i zajednica, te zajedno s njima, ili uz njih, probija maglu u kojoj su ljudska prava - poručuju iz CGO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 07:36