Sa pressa u Evropskoj kući / -FOTO: DEJAN LOPICIC/ MEDIABIRO
30/06/2022 u 18:56 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počinje KotorArt: Festival se ove godine održava pod srebnom zvijezdom

Na predstojećim Don Brankovim danima muzike gostuje gotovo 500 umjetnika iz 16 zemalja, na više od 200 programa, od čega 42 glavna i preko 170 pratećih

U Evropskoj kući održana je konferencija za medije povodom početka festivala KotorArt i njegovog muzičkog programa Don Brankovi dani muzike. Na press konferenciju su govorili gdin Ratimir Martinović, generalni i umjetnički direktor Festivala, maestro Mladen Tarbuk, sopranistkinja Olivera Tičević i tenor Ermin Ašćerić. Konferenciju je vodila PR festivala Nataša Janović.
Na predstojećim Don Brankovim danima muzike gostuje gotovo 500 umjetnika iz 16 zemalja, na više od 200 programa, od čega 42 glavna i preko 170 pratećih. Festival se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Opštine KotorJanović., nagrasila je

Na svečanom otvaranju 1. jula u 21.30 h ispred Katedrale Sv. Tripuna nastupiće Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, kojim će rukovoditi maestro Mladen Tarbuk, dok će solisti biti Olivera Tičević i Ermin Ašćerić. Premijerno će biti izvedeni odlomci iz opera Les Montenegrins francusko-belgijskog kompozitora Armanda Limnandera i Černohorci češkog kompozitora Karela Bendla, kao rezultati rada Istraživačke jedinice KotorArta, i neka od najpopularnijih djela Bizea, Smetane i Dvoržaka.

Maestro Mladen Tarbuk je kazao da se otvaranje KotorArt festivala, jednog od najvažnijih muzičkih festivala u regionu, događa ove godine pod sretnom zvijezdom; naime, istražujući opere inspirisane Crnom Gorom i njenom borbom za slobodu, gđa Dobrila Popović pronašla je dvije opere napisane u Francuskoj, odnosno Češkoj u 19. vijeku, a upravo danas Francuska predaje predsjedavanje Evropskoj uniji Češkoj. Zato program koncerta sadrži isječke dviju pronađenih opera, kao i najpoznatija djela tih zemalja, poput dijelova Karmen i Vltave, napisana kad i spomenute opere.

Program, kojim će početi KotorArt, podržali su Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, ambasade Francuske i Češke Republike, Francuski institut u Crnoj Gori, Ministarstvo kulture Albanije, RTCG i kompanija Valgo, a pored njih, programe Festivala podržavaju ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Kine, Hrvatske, Italije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugi.

Festival će biti održan uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, Fondacije za otvoreno društvo, tradicionalnih sponzora ​​Luštice Bay i Porto Montenegra, kao i Fonda za Zapadni Balkan. Uz njih, Festival su podržali i Henley & Partners, Regent Porto Montenegro i Montenegro Sotheby's Realty.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:06