Vizual manifestacije / -MOD FEST
08/05/2024 u 22:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počinje pilot izdanje MOD festa

Filmski festival manjina "Misli o drugima" (MOD FEST) će biti održan 9. i 10. maja 2024. godine u multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" sa početkom u 11 časova

Filmski festival manjina "Misli o drugima" (MOD FEST) je novi projekat koji ima za cilj da predstavi stvaralaštvo filmskih autora, pripadnika manjinskih naroda ili drugih manjinskih zajednica ili da prikaže filmove koji za temu imaju manjine u najširem značenju.

U četvrtak, 9. maja na otvaranju festivala govoriće Emir Dacić, direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Od 11.10 -11.50 časova biće održana panel diskusija "Manjine na filmu: Finansiranje i podrška filmova na temu manjina”. Na ovu temu govoriće režiseri Danilo Marunović i Sead Šabotić, kao i Željka Raščanin, ispred Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Potom slijede projekcije dokumentarnih filmova - Šabotićevog „Nekome svome”, Marunovićeve „Mirsade” i Vladimira Perovića "Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota".

Narednog dana, u petak 10. maja u 11 časova počinje panel diskusija na temu "Očuvanje kulturnog nasljeđa: Izazovi i mogućnosti za filmske stvaraoce, pripadnike manjinskih naroda”. Na panelu će govoriti režiser Gabriel Camaj i producentkinja Farah Ljaljević. U 11.35 počinju projekcije igranih i dokumentarnih filmova. Publika će imati priliku da vidi Camajev film „Palma” i film Duška Miljanića „Život po Dejvidu”, kao i Damira Skarepa „Rožaje - kasaba koje više nema”.

image

Vizual za filmove koji će biti prikazani

-MOD FEST

MOD FEST prvi je i jedini festival takve vrste u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju koje je poslao NVU Art 365. Kako navode, vjeruju da će prikazani filmovi pozitivno djelovati prema nacionalnim manjinama što dovodi ne samo do veće tolerancije, već i do većeg uvažavanja predstavnika manjina. Festival "Misli o drugima" povezuje manjine vjerujući u društvene promjene i promovisanje različitosti kroz film.

Festival će ugostiti domaća imena iz svijeta filma, kao i predstavnike manjinskih naroda u Crnoj Gori. Primarna publika kojoj se obraćaju jesu srednjoškolci i studenti, ali i svi građani/ke Podgorice i Crne Gore.

Kako navode, jedan od ciljeva festivala da zainteresuju što više mladih iz manjinskih zajednica da uđu u svijet filma, da ih zainteresuju da se odvaže da upišu umjetničke fakultete, da snimaju priče i teme koje ih interesuju. Festival će biti platforma koja spaja mlade sa iskusnim profesionalcima, gdje će moći da dobiju odgovore i uključe se u dijalog na više tema.

MOD Fest sadrži projekcije filmova i panel diskusije kojima se promovišu i čuvaju nacionalne i kulturne posebnosti manjina.

Ulaz na sve programe je slobodan.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:41