/ - Крсто Вуловић
26/10/2023 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorica dobija festival pozorišne režije "Jagoš Marković"

Planirano je da se festival održava jednom godišnje u Podgorici, a Skupština Glavnog grada izabraće komisiju koja će raditi na njegovoj organizaciji

Glavni grad Podgorica će, na inicijativu predsjednice Gradske skupštine dr Jelene Borovinić Bojović, ustanoviti festival pozorišne režije, koji će nositi ime prerano preminulog velikana pozorišta, rođenog Podgoričanina, režisera Jagoša Markovića.

Borovinić Bojović smatra da Podgorica treba da na pravi način oda priznanje sugrađaninu koji je svojim ogromnim talentom i radom postao jedno od najpoznatijih teatarskih imena, ne samo u Jugoistočnoj Evropi, nego i šire.

- Vjerujem da ćemo to postići upravo organizovanjem pozorišnog festivala u njegovu čast, na kojem će se dodjeljivati i nagrada za režiju koja će nositi njegovo ime. Dobili smo saglasnost njegove porodice, a Sekretarijat za kulturu i Gradsko pozorište već su počeli sa pripremnim aktivnostima. Sigurna sam da ćemo dobiti festival na kojem ćemo moći da uživamo u pozorišnoj magiji poput one koju je Jagoš Marković stvarao i u kojoj smo svi uživali – saopštila je predsjednica Skupštine.

Planirano je da se festival održava jednom godišnje u Podgorici, a Skupština Glavnog grada izabraće komisiju koja će raditi na njegovoj organizaciji. Predstave koje će učestvovati na festivalu selektovaće se iz reda onih koje su nastale u regionu u toku prethodne i aktuelne pozorišne sezone, bez obzira na vrstu, žanr, podvrstu ili podžanr pozorišnog izraza, a o nagradama će odlučivati stručni žiri. Ideja je da festival traje sedam dana, a da predstave budu praćene tribinama kritike sastavljene od najuglednijih kritičara i tetarologa regiona.

- Festival će značajno doprinijeti unapređenju kulturnog profila ne samo Podgorice, nego i Crne Gore, posebno imajući u vidu da će, kao teatarska smotra koja vrednuje rediteljsko umijeće, imati drugačije odrednice u odnosu na regionalne pozorišne manifestacije, jer nijedna od njih ne stavlja glavni i isključivi fokus na pozorišnu režiju kao krovnu djelatnost u pozorišnom stvaralaštvu - poručuju iz Glavnog grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:14