Медиговић прогласила фестивал отвореним / -ЛАЗАР РУЖИЋ
19/10/2021 u 23:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица је два дана град гитаре

Међународни фестивал "Дани гитаре у Подгорици", који траје два дана (19. и 20. октобар) угостиће еминентене музичаре из Мексика, Холандије, Италије, Хрватске и Србије

Међународни фестивал "Дани гитаре у Подгорици", који је данас почео одржавањем мастеркласова, званично је отворен  вечерас у подгоричким Музејима и галеријама. Окупљеној публици најприје су се обратили гитариста др Срђан Булатовић, испред НВО "Гитара", која је и организатор фестивала, а потом и Ана Медиговић, секретарка подгоричког Секретартијата за културу и спорт, који подржава фестивал.

Булатовић је укратко представио програм фестивала и госте обје вечери, и истакао да се захваљујући овом фестивалу Црна Гора позиционира као земља гитаре на мапи европских културних догађаја.

– Најбоље упознате једну земљу и њену културу кроз музику те земље - рекао је Булатовић.

На програму фестивала 20. октобра

Фестивал "Дани гитаре у Подгорици" завршава се у сриједу, 20. октобра, такође са два концерта у вечерњим терминима, док ће се пријеподне у Музичкој школи "Васа Павић", за ученике и студенте гитаре одржавати предавања и мастер класови. Поред музичара који концертирају, своја знања младим гитаристима преноси и професорка београдског Универзитета, гитаристкиња Вера Огризовић.

Од 20 часова у подгорчким Музејима и галеријама концертираће италијански гитариста Кристиан Лаверниер, а у 21 час почиње концерт црногорског гитаристе Марка Прентића. Као његови гости на концерту ће наступити џез пиjаниста Енес Тахировић и гитаристи Дражен Jоковић и Петар Добричанин.

Медиговићева је истакла да је изузетно задовољство отворити шести фестивал који је учинио да Подгорица буде град гитаре. Уједно, да су "Дани гитаре" захваљуjући визиjи, ентузиjазму и раду оснивача и директора фестивала Булатовића празник музике.

– Музика, умjетност уопште, универзални jе jезик свих нас, jезик неоптерећен предрасудама и границама. Зато су ово дани сусрета, диjалога и будућих сарадњи - рекла је Медиговић.

Затим је услиједио солистички концерт мексичког гитаристе Алехандра Кордове. Након њега, подгоричкој публици представили су се хрватски гитариста Јосип Драгнић и холандски музичар Торвалд Јоргенсен који свира на теремину.

Фестивал подржавају Секретаријат, Музеј и школа "Васа Павић".

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 20:48