Scena iz predstave / -FOTO: privatna arhiva
07/12/2023 u 14:22 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorički Studentski teatar večeras u nikšićkom "Zahumlju"

Studentski teatar iz Podgorice izvešće večeras, 7. decembra, u 18 časova predstavu "Restoran Desert flower" u velikoj sali JU "Zahumlje" u Nikšiću. Ulaz je slobodan.

Riječ je o eksperimentalnoj psihodrami Dragana Koprivice, koji potpisuje i režiju, na porodične i društvene teme, uz pitanja kuda ide alijenirana civilizacija u znaku neurotičnih stanja u savremenim društvenim tokovima.

Akcenat komada stavljen je i na opasnost od povampirenja fašizma i u malim sredinama poput pustinjskog restorana na usamljenoj željezničkoj stanici, gdje konobari ispoljavaju nasilan odnos prema putnicima koji čekaju simbolični voz spasa za Zapad. Kao opsesivna čežnja javlja se želja glavne junakinje da će voz najzad ući u pustinjsku stanicu i odvesti nju i djecu ka Zapadu. Zbog cjelokupne atmosfere, komad prerasta u svojevrsnu opomenu i oznaku vremena u kojem živimo, uz osjećaj opšte nesigurnosti i zapitanosti kuda ide savremeno društvo pomjerenih vrijednosti, i je li Zapad spasonosna destinacija ili fikcija.

U amaterskom ansamblu glavnu ulogu, kao izraziti glumački talenat, igra Marija Đuranović, koja je doktorirala u Beogradu na farmaciji, i saradnica je u nastavi na UCG, a u ostalim se pojavljuju pjesnici Darko Bulić i Sanja Veličković Radonjić, i mladi talenti, Emir Tičić i Elena Jovanović. Muzičke i svjetlosne efekte potpisuje Dražen Milić, a majstor scene je Željko Jovanović.

Premijera komada je održana 2. juna na velikoj sceni KIC-a "Budo Tomović", a zatim je igrana u više kulturnih centara u Crnoj Gori, kao i na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, gdje je Koprivici dodijeljena nagrada za najbolji domaći dramski tekst, a Mariji Đuranović specijalna nagrada za glumačko ostvarenje. Predstava je izvođena i u socijalnim ustanovama od posebnog društvenog značaja.

N.B.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:14