Публика пред почетак пројекције у сали Кинотеке / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
23/03/2022 u 21:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Смањити рестриктивност, подићи видљивост

Публика окупљена у Кинотеци имала је прилику да види пет кратких филмова аутора из Хрватске, Индије, Велике Британије, Кине и Панаме

Мини фестивал кратког филма "Five Films for Freedom" коjи промовише права LGBT особа, у организациjи Британског савјета и Британског филмског института BFI Flare: London LGBTIQ+ Film Festival, те Црногорске кинотеке, одржан је вечерас први пут. Мото овогодишњег фестивала је "Љубав jе људско право". Публика окупљена у Кинотеци имала је прилику да види пет кратких филмова аутора из Хрватске, Индије, Велике Британије, Кине и Панаме. Циљ фестивала који се већ седам година одржава у преко 100 земаља свиjета, јесте да се подстакне солидарност са LGBTIQ+ заjедницама, посебно тамо гдjе су њихове слободе и права ограничени, наводе организатори.

Присутнима су се обратили Вања Маџгаљ, директорка Британског савјета у Црној Гори, Андро Мартиновић, испред Кинотеке, Мирjана Влаховић Андриjашевић, генерална директорка Директората за људска права Министарства правде, људских и мањинских права, док се видео-поруком обратио Даниjел Калезић, извршни директор Црногорске LGBTIQ Асоциjациjе – Квир Монтенегро (Queer Montenegro).

Обраћајући се присутнима Карен Медокс, амбасадорка Велике Британије у Црној Гори, рекла је да вјерује да сви треба да будемо слободни да живимо своје животе на начин који нам одговара, објашњавајући зашто подржава заштиту права LGBTIQ+ заједнице.

–  Једини начин на који можемо да срушимо рестриктивне друштвне норме је подизање видљивости оних који исте изазивају. Због тога аплаудирам гледаоцима филмова које ћемо гледати вечерас, и који на свој мали или велики начин оспоравају дефиницију "нормалног" друштва - рекла је амбасадорка Медокс, између осталог.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:34