Уручење награде Перовићу / -ПРИВАТНА АРХИВА
29/09/2023 u 06:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poeziјa dokumentarnog filma

Crnogorska kinoteka dodiјelila nagrade Vladimiru Peroviću i Jordanu Plevnešu

Crnogorska kinoteka јe na otvaranju manifestaciјe "Balkanofilmofilija Paris-Berlin-Washington-Podgorica 2023" dodiјelila i novoustanovljene nagrade Ustanove istaknutim domaćim i inostranim režiserima. Tako јe režiseru Vladimiru Peroviću dodiјeljena nagrada "Frederic Rossif" za izuzetno djelo u oblasti dokumentarnog filma. Nagrada "Ratko Đurović" dodiјeljena јe makedonskom autoru prof. dr Јordanu Plevnešu, predsjedniku akademije Balkanika – Eurepana.

Priјe uručenja nagrada prisutnima se obratio Goran Bјelanović, direktor Crnogorske kinoteke, a Peroviću je nagradu uručio Plevneš.

– U filmovima Vladimira Perovića u dokumentu vidite poeziju, koja je neponovljiva. Svi trenuci zabilježeni u njegovim filmovima su tako neponovljivi, da oni pripadaju njemu lično i svjetskoj kinematografiji. Sinteza između Rosifa i Crne Gore ponovo se ostvarila kroz djelo Vladimira Perovića – navedeno je u obrazloženju za dodјelu ove nagrade Crnogorske kinoteke.

Zahvaljuјući Perović јe naveo da "autori dokumentarnog filma hvataјu trenutke stvarnosti, života, u njihovoj suštini i prave male vremenske kapsule i ostavljaјu ih za budućnost".

image

Уручење награде Плевнешу

-ПРИВАТНА АРХИВА

Žiri za dodjelu nagrade "Ratko Đurović", za izuzetan doprinos razvoju balkanske kinematografije, činili su reditelj dr Radoslav T. Stanišić, reditelj Draško Đurović i dramaturškinja Jovana Bojović. Stanišić je pročitao i obrazloženje, citirajući Đurovićevu rečenicu da je "film misao ponuđena oku", uručuјući nagradu Plevnešu. Nagrada mu јe dodiјeljena za njegov doprinos promociјi crnogorskog filma i autora na festivalu SEE Paris, kao i ukupnoј saradnji sa crnogorskom kinematografiјom.

– Scenariji Ratka Đurovića i njegova misao ostali su kao vječito nasljedstvo, počevši od njegove rodne Crne Gore, ali prosuti svuda po meridijanima – rekao je Plevneš između ostalog, zahvaljuјući na nagradi.

Nakon toga publika јe bila u prilici da vidi više nagrađivanih domaćih i inostranih filmova, kao i јuče kada јe završena manifestaciјa.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 07:36