Новица Ђурић / -приватна архива
14/02/2022 u 16:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поезија Ђурића и Ћуковића на арапском језику

Стихови новинара и писаца, чланова Удружења књижевника Црне Горе, Новице Ђурића и Александра Ћуковића објављени у зборнику на арапском језику

Књижевници из Црне Горе Новица Ђурић и Александар Ћуковић заступљени су у зборнику "Ружа са Дунава", који је крајем прошле године објавио "Салон креативних визија" из Бизерте (Туниса) на арапском језику. У питању је зборник поезије који за циљ има да публици у тој држави представи пресјек савременог стваралаштва на српском језику. Између осталих, заступљени су и академик Матија Бећковић, Милован Данојлић, Видак Масловарић и други.

Новица Ђурић, пјесник, писац и новинар, рођен је 1956. године у Дријенку, код Колашина. Предсједник је Удружења књижевника Црне Горе, а био је и предсједник Удружења новинара Црне Горе. Његово стваралаштво превођено је на руски, њемачки, енглески, арапски, италијански, бугарски, шведски и македонски језик. Поред поезије и прозе, Ђурић се бави и писањем есеја и критике. Аутор је више од двадесет књига. Добитник је бројних награда у земљи и иностранству. Живи и ствара у Подгорици, гдје ради као новинар "Политике". У издању "Унирекса" објављена су његова Изабрана дјела у три тома. Заступљен је у више антологија у земљи и иностранству.

Aлeксaндaр Ћукoвић рoђeн je 1991. гoдинe у Никшићу. Maгистaр je пoлитичких нaукa. Aутор је седам књига. Ћуковићеве приче и пјесме превођене су на енглески, руски, њемачки и арапски језик. Aутoр je низa нaучних и стручних рaдoвa из oблaсти друштвeних и хумaнистичких нaукa. Дoбитник je неколико нaгрaда за књижевност и новинарство. Глaвни je и oдгoвoрни урeдник чaсoписa "Ствaрaњe" Удружeњa књижeвникa Црнe Гoрe и дoдaткa o култури "Ћирилицa" днeвних нoвинa "Дaн".

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:19