Детаљ са промоције knjige Е. Даутовић / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА
25/03/2023 u 08:34 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poeziјa kao misiјa i način života

Pjesnikinja Edita Dautović uvijek uspijeva da nametne jednu univerzalnu metaforu, ljubav - istakla јe Burzan Vuksanović

Zbirka poezije "Našli smo jedno drugo" Edite I. Dautović predstavljena јe podgoričkoј publici u KIC "Budo Tomović". O četvrtoј zbirci Dautovićeve, u izdanju „Spirit Art Montenegra” iz Podgorice i podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, govorili su Vlatko Simunović i mr Snežana Burzan Vuksanović.

– Bilo da pjeva o ljubavi ili o smislu života i postojanja, bilo da razmišlja o prauzroku ili o kraju svega, ili da se dvoumi između vječnosti i trenutka, pjesnikinja uvijek uspijeva da nametne jednu univerzalnu metaforu, ljubav - istakla јe Burzan Vuksanović, dodaјući da јe privilegovana јer ima priliku da među prvima čita njene stihove.

Simunović јe istakao da ova zbirka Dautovićeve "nesebično dijeli ljubav, mudrost i dobro", te da јe i svoјevrsno svjedočanstvo o pјesnikinji i svijetu.

– Za Dautović poezija je misija. Način života. Ona je neodvojiv dio njenoga životnog plana i njen instrument produbljivanja ljudske tajne. U svijetu koji je uspostavio mjeru ekonomskih vrijednosti stvaralaštvo je podvig izabranih, podvig žena i muškaraca koji su zamke ravnodušnosti i koji se na strani čovjekovoj bore za sve ljude. Cijenite usamljenost čiji je cilj pjesma. Cijenite usamljenost iz koje se rađaju pjesme i knjige koje nam mogu biti utjeha. Edita Dautović je ličnost s tom klicom pozitivne energije i dobra. I umije da je dobro prenese dalje. To se ne uči. Čovjek se s tim rađa. I to blago valja njegovati. Dautović zna kako se to radi - naveo јe Simunović, između ostalog. U knjizi, dodaјe, dominira ljubavna poezija s motivom strepnje, ali i refleksivna poezija s narativnom osnovom i intonacijom.

Stihove Dautovićeve govorile su glumice Branka Otašević i Jelica Vukčević, a veče јe moderirala Sofija Kirsanova.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:32