Иво Погорелић / -ФОТО; МУЗИЧКИ ЦЕНТАР, ФЕЈСБУК
28/09/2023 u 19:36 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pogorelić: Moj zadatak je da "slovo na papiru" oživim za publiku

Muzika je i moj posao i moja profesija, kaže slavni pijanista

Koncerti koje će Ivo Pogorelić održati u petak i subotu u dvorani Muzičkog centra Crne Gore bez sumnje vrhunac su muzičkog života ove godine u Podgorici, ali i događaj po kojem će se pamtiti koncertna sezona 2023/ 24, koja počinje upravo nastupom jednog od najvećih pijanista današnjice.

Muzika je njegov i životni poziv i njegovo zanimanje, kazao je Pogorelić za "Dan".

– U engleskom jeziku postoji razlika između profesije i okupacije. Oni kažu "occupation", a to nije drugo nego način na koji je čovjek zaposlen. To je i moj posao i moja profesija - kazao je piјanista јuče za "Dan", prilikom susreta s novinarima.

Nastupi za publiku su i rezultat prakse, dugogodišnje prakse, kaže Pogorelić. A, u praksi se može dogoditi svašta...

– Meni se dogodilo 1983. u Japanu da se dogodio zemljotres i "pobjegao" klavir sa pozornice. Kod nas bi svi navalili na vrata, a tamo su svi sjedjeli mirno. Uspio sam nekako da nastavim koncert ne prestaјući da sviram - kroz smijeh je prisјetio se Pogorelić.

Na programu Pogorelićevog koncerta u Podgorici, gdјe i prvi put boravi, a koјi јe naslovljen "Unconditional love" ("Bezuslovna ljubav"), našle su se kompozicije "Fidelio", Betovenova uvertira, "Across the stars" - muzika iz filma "Ratovi zvijezda" Džona Vilijamsa, "Romeo i Julija" fantazija - uvertira Petra Iliča Čajkoviskog i Koncert za klavir i orkestar br.2 u c-molu, op.18 Sergeja Rahmanjinova.

Kompleksni Rahmanjinov koncert, koji predstavlja centralnu tačku ovog koncerta i ovog repertoara, Pogorelić smatra dјelom koјe јe napisano ispred svog vremena.

– Rahmanjinov Koncert broj 2 je totalno revolucionaran, niјe do kraja shvaćen. Tradicija, koja je nažalost uzela maha, ovaј koncert smjestila јe između Brodveja, Holivuda, Konga... apsolutno nerazumljiva estetika - kazao je Pogorelić.

Iskren, prezican u biranju riječi - kroz svoje odgovore na novinarska pitanja pokazao je šta znači totalna posvećenost muzici, njenom interpretiranju, ali je otkrio i drugu stranu ličnosti, duhovitost, otvorenost. Iznio je veliki majstor svoje stavove o današnjem svijetu, vaspitanju, otkrio ponešto o sebi što se ne može naći na internetu.

– Bah je rekao "svirati nije teško, treba samo u pravom trenutnu pritisnutu pravu dirku". Ali, to nije dovoljno, postoji nešto što je između nota. Šalu na stranu, sve je virtuoznost. Mladi misle da je brzina, ali... - kazao je Pogorelić.

Ne upoređuje se sa velikim kompozitorima i njihovim genijem...

– Ja sam samo čovjek. Ja sam u stvari sluga. Moj zadatak je da "slovo na papiru" oživim i zajedno sa publikom to pretvorim u doživljaj. To je moj zadatak - objasnio je Pogorelić.

image

Детаљ са сусрета с новинарима у Музичком центру

-ФОТО. МУЗИЧКИ ЦЕНТАР ЦРНЕ ГОРЕ, ФЕЈСБУК

Iznenadio nas je Ivo Pogorelić kad je rekao da je poklonik folklora, i to onog izvornog, i da smatra da je jedino to što ostaje.

Smatra da je nivo muzičke kulture u jednoj zemlji stvar investicija u muzičku kulturu. I u onim zemljama gdje je muzička kultura visoko pozicionirana, poput Njemačke, nedostaje obnavljanje.

– Meni je posebno drago što sam doputovao, nikad fizički nisam bio u vašem gradu. Juče, veoma kasno, oko ponoći sam doputovao i osjetio sam kad sam izašao iz aviona milinu i blagost, osjetile su se te arome u vazduhu. Bilo je lijepo, impresivno i za mene neočekivano. Blizina jezera i mora čini svoje - kazao je on.

Čovjek traži ljepotu i smisao i na tom putu je lični ulog veoma važan, smatra Pogorelić. Taj napor je jedina moneta koja probija obruč nepoznatog, zagonetke i neke istine koja je veća, bolja i čišća od istine drugih, dodaјe piјanista.

Ne slaže se da distanca između današnjeg konzumenta muzike i autora mijenja i iskrivljuje muzičko djelo.

– Danas postoje barijere needukacije, nepoznavanja manira, higijene. Mladi danas žive kao korov, roditelji ih puštaju... - instrumenti, tablete i slično - istakao je Pogorelić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:17