Владимир Мамула говорио и име породице / -М.Д.П.
04/03/2022 u 16:27 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поморски музеј нови дом за ордење и поклоне адмирала Бранка Мамуле

У витрини се може видјети и ловачки шешир Јосипа Броза Тита с вепровом перушком и три ловачке значке.

Жеља адмира Бранка Мамуле била је да Поморском музеју у Котору остави скромну донацију, првенствено своје ордење и одликовања, не само због тога што је Котор стари поморски град, са дугом традицијом и плејадом славних помораца, већ зато што је живећи у Котору водиио миран, угодан грађански живот, дружио се са људима и стекао пријатеље, рекао је јуче Владимир Мамула, адмиралов син, захвалио посленицима Поморског музеја и директору Андру Радуловићу, који су "здушно прихватили донацију и максимално се заложили да се она што прије представи јавности на један изузетан, лијеп, стручан начин".

image

Легат адмирала Бранка Мамуле

-МДП

Легат адмирала Бранка Мамуле (1921-2021) и његове супруге Мирјане Јакелић Мамула, је част и понос породици, успомена на његов живот и дјело и понос Поморском музеју Црне Горе, коме је ту драгоцјену збирку оставио, сматра историчар Дражен Јовановић, руководилац Збирке поморског наслијеђа у Тивту, говорећи јуче на свечаном представљању Легата у палати Грегорина у Котору.

Породица Мамула је у поводу 50 година постојања Поморском музеју Црне Горе поклонила књиге и предмете који су везани за поморску тематику, а ове године легат је допуњен са нових 70 предмета. Највећи дио легата су одликовања из СФРЈ, Црне Горе и многим другим земљама широм свијета.

Међу предметима који су привукли велику пажњу посјетилаца на другом спрату Поморског музеја њима посебно вриједан је велики навигациони сат совјетске морнарице, посебно израђен за адмирала, који му је 1978. године лично уручио адмирал Горшков, ту су и седам слонића од слоноваче, обиљежје оружаних снага Судана, хладно оружје које су му поклонили јордански краљ Хусеин 1958. и предсједник Индонезије Сукарно 1976. године, бројни поклони које је Бранко Мамула добио од највиших званичника свијета током његове богате и дуготрајне каријере.

image

У Легату адмирала Бранка Мамуле и Титов ловачки шешир са пером и значкама

-МДП

Набрајајући предмете из легата, музејска савјетница Јелена Kараџић је навела и Велики крст легије части првог реда, који је Мамули лично уручио Франсоа Митеран, предсједник Републике Француске приликом посјете СФРЈ 1984. године у Београду, модел каравеле "Санта Мариа", командног брода Кристофора Колумба - поклон Адмиралитета Велике Британије, ту је и месингана фигура Богиње с круном украшеном полудрагим камењем, поклон краља Непала, приликом посјета Маршала Тита и југословенске делегације Непалу 1974. године, а ту је и ловачки шешир Јосипа Броза Тита с вепровом перушком и три ловачке значке. Предмети ће након стручне обраде бити изложени привремено или, ако то простор сталне поставке дозвољава, трајно, поручила је Караџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:52