”Posjeta”, scena iz predstave / - FOTO: DUšKO MILJANIć
02/11/2023 u 12:27 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Posjeta", drama o hipokriziji i osveti

Naše siromaštvo je grozno, a iskušenje veliko, kaže jedna rečenica u ovom tekstu. To se može postaviti u današnje okvire. Mislim da je ovo savremena predstava, a "Posjeta" savremeni tekst, kaže Vlahović

Jubilarna 70. sezona u Crnogorskom narodnom pozorištu startovala je ansambl predstavom "Posjeta" koju je za ovaj teatar režirao poznati evroski pozorišni autor Aleksandar Morfov. 

Komad je nastao prema motivima drame "Posjeta stare dame" Fridriha Direnmata, Veče premijere završetak je dugog puta koju je ova predstava započela za vrijeme pandemije korone 2020. godine.

Prvakinja CNP-a i tumač glavne uloge u ovom komadu, varja Đukić naglasila je da komad ne govori o želji glavne junjakinje da se vrati u prošlost, već da okonča traumu iz prošlosti koja je obilježila i blokirala cio njen život. 

- To pitanje pozicije čovjeka koji ima ili nema novac. I oni koji imaju i oni koji ih nemaju su ovdje apsolutne moralne krature. To je priča o jednom prostoru, naravno to nije ništa novo, to nije nova ljudska drama. Kao što je Direnmat pokazao, ova drama pripada jedan civilizacijski prostor. Izgleda to sve kao nešto, ali nije. "Posjeta" govori i društvo koje nema svoju, da tako kaže, ideju o sebi. Nemaju budućnost, Ostaje samo eho nečeg iz prošlosti. Mislim da je jasno da se to sve odnosi na nas - kazala je Đukić. 

Ona se složila i da Klara koju igra u "Posjeti" ima elemente žene osvetnice - Medeje. Kako ističe ona, na prvi pogled žena osvetnica je čudovište, ali "ona samo žena". Jer ta bezdušma obilježja njenog karaktera su nastala iz nekog razloga, a kod Klare Zahanasijan to je protjerivanje sugrađana u njenoj ranoj mladosti zbog čistog mladenačkog grijeha, trudnoće sa voljenim, koji je izdao.

Ovo je priča o hipokriziji, o licemjerstvu, priča o kreditu koji se plaća životom, kazao je Aleksandar Radulović tumač lika gradonačelnika. 

- Komad govori o pojedincu i njegovoj sudbini u društvu koje ne preza ni od čega. Ispod krinke dobrih i pristojnih ljudi krije se  zapravo sve ono kakvi ne bi htjeli da budemo a kakvi smo postali. To je čini mi se posebno izražava u liku Gradonačelnika. Pa vidite, ja sam po prvi put u životu imao priliku sad u 37. godini da malo shvatim ove ljude koje kritikujem cijeli život. Zato što ovo je dobar čovjek, ovaj Gradonačelnik, jer mi sve likove koje igramo tretiramo iz te pozicije. Svi smo mi dobri ljudi, a onda nas empirija čini takvima kakvim nas istorija pamti. E sad, u ovom liku gradonačelnika sam vidio čovjeka koji zbilja ne želi da njegov prijatelj tu iz grada, drugi iz ostalih škole, bude ubijen. Ali grad cijeli zavisi od te odluke. I onda, on vaga, ne želim da učini zlo, a mora. Kad bi stvarno takvi bili, svi gradonačelnici i svi političari, onda ovaj svijet zapravo ne bi imao nikakvih problema. Ali mi njima prosto ne vjerujemo. Ako sam ja učinio imalo da povjerujete u ove ljude, onda je to uspjeh pozorišta - smatra on.

CNP je čuvar kulturne baštine i trajnih vrijednosti naše kulture

Sedam je decenija postojanja Crnogorskog narodnog pozorišta, odnosno vodeće teatarske ustanove u našoj državi, koja taj epitet čuva i njeguje svojom programskom profilacijom i drugim komplementarnim aktivnostima, kazao je za "Dan" Ilija Subotić, direktor CNP.

- Sedam decenija od osnivanja i rada CNP jeste svakako značajan jubilej za ovu ustanovu, ali u kontekstu institucionalne mreže u kulturi Crne Gore ovaj datum smatram izuzetno važnim i za ukupan crnogorski društveni i kulturni kontekst. Kada ovo kažem onda imam u vidu činjenicu da se pozorište ne bazira samo na izvođačkoj umjetnosti, već inkorporira i druge umjetničke i stvaralačke aspekte jedne zajednice, kao što su književnost, muzika, likovna i vizuelna umjetnost i sl. Takođe, imajući u vidu status CNP iz kojeg, između ostalog, proizilazi obaveza inscenacije djela iz kulturne baštine Crne Gore, ono ima značajnu ulogu u promociji i očuvanju našeg duhovnog nasljeđa, što podrazumijeva i valorizaciju trajnih vrijednosti naše kulture. Iz tih razloga Dan CNP, kao i jubilej, smatram bitnim ne samo za ovu teatarsku kuću, već i crnogorsku kulturu uopšte - izjavio je on.

Mirko Vlahović, koji igra Alfreda Milera, tog izdajnika, naglašava da je "Posjetu" vidi kao priču o hipokrizi, o sitnosopstveničkim interesima zbog kojih se sve izdaje. Riječ je o priči o društvu protiv pojedinca - gradu koji se ogriješio na jednom čovjeku.

- Čovjek koji bez obzira na svoju izvjesnu smrt neće da preuzme grijehe drugih na sebe, nego ostaje onako dosljedan sebi, brani do kraja svoj grijeh. Ja znam da je na planeti samo jedan uzeo grijehe za sve nas. A ovo je, može se reći, jedan mali grad i jedan leš. Za taj mali grad taj leš rješava sve probleme. Naše siromaštvo je grozno, a iskušenje veliko, kaže jedna rečenica u ovom tekstu. To se može postaviti u današnje okvire. Mislim da je ovo savremena predstava, a "Posjeta" savremeni tekst - kazao je Vlahović, naglašavajući da ovom predstavom pozorišta ima i edukativnu notu. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
POSJETACNPSEZONA
27. jul 2024 03:15