Плакат за филм Момира Матовића ”Блажо” / -ФОТО: МАТФИЛМ МОНТЕНЕГРО
29/03/2022 u 22:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поштован и вољен као човјек

Вечерас у КИЦ "Будо Томовић" премијерно је приказан документарни филм о Блажу Јовановићу, аутора Момира Матовића

Новија црногорска историја, током Другог свјетског рата, као и двадесетак година неспоредно након њега, незамислива је без лика и дјела револуционара, и каснијег високог политичара, предсједника Владе и Скупштине НР Црне Горе, првог предсједника Уставног суда СФРЈ, Блажа Јовановића (1907 - 1976). Човјека који је обиљежио једну епоху. Зато не чуди што је Блажо Јовановић предмет интересовања и данас, али не само историчара и публициста, већ и умјетника. То потврђује и дугометражни документарни филм Момира Матовића једноставно насловљен "Блажо", а који је вечерас премијерно приказан у великој сали КИЦ "Будо Томовић". Пројекција је окупила бројну публику.

У 50 минута Матовић је сажео неке од најзанимљивијих свједочења Титограђана о Блажу Јовановићу, али не као законодавцу и високом партијском функционеру, већ некоме ко је увијек непосредно и људски одговарао на муку суграђана и свих житеља Црне Горе, ко је покушавао и помагао да се ријеше егзистенцијални проблеми који су некад, једнако као и сад, тиштали малог човјека. О њему у Матовићевом филму, не без носталгије, говоре између осталих Миленко Лаиновић, Коста Чакић, Никола Вавић, Бане Бастаћ, Божидар Вујошевић, супруга Блажа Јовановића Лидија... На крају, о њему говори и академик ЦАНУ др Зоран Лакић, наводећи да се Блажа Јовановића може посматрати као посљедњег господара Црне Горе, а да је ту "титулу" добио од народа, који га је волио и поштовао.

Наратор у филму је режисер Благота Ераковић, камерман је Реља Ераковић, а Матовић је користио текстове проф. др Душана Ичевића и Ика Мирковића.

Филм је настао у продукциjи МатФилм Монтенегра и подгоричког Секретариjата за културу и спорт.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:54