Детаљ са отварања изложбе радова са колоније ”Fecit” у подгоричкој Модерној галерији / -фото: живана јањушевић
21/11/2022 u 13:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poštovanje i usaglašavanje raznorodnih energija

Specifičnost kolonije „Fecit” je što umjetnici među sobom biraju najuspjelijeg. Prošle godine to je bio Draško Dragaš, a ove godine Saša Marjanović. Oni su ovjenčani nagradom „Milan Tucović“, koja nosi ime po preminulom umjetniku, jednom od idejnih tvoraca ove kolonije zaјedno sa Rokom Kvaternikom i Ivanom Perićem

Zanimljivu i nadasve svježu kolektivnu izložbu slika i skulptura naslovljenu „Allegro ma non troppo“ publika može pogledati u Modernoj galeriji podgoričkih Muzeja i galerija do 5. decembra. Postavku čine radovi 12 likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije koji su ovog jula bili učesnici i stvarali na četvrtom sazivu likovne kolonije „Fecit“, koja se održava u istarskom mjestu Grožnjan (Hrvatska). Zajednička karakteristika svih radova jest da su zadržali osnovne principe figuracije, iako pripadaju različitim pravcima. Postavku čine radovi: Draška Dragaša (Crna Gora), Ivone Jurić Kljajo (Hrvatska), Tatjane Karavelić (Srbija), Radovana Kunića (Hrvatska), Saše Marjanovića (Srbija), Ivana Milenkovića (Srbija), Snežane Petrović (Srbija), Bratislava Radovanovića (Srbija), Đerđi Ratković (Srbija), Rudija Skočira (Slovenija), Marka Tubića (Srbija) i Jovane Tucović (Srbija).

Umјetnici me vole

Kurator postavke Eugen Borkovski, vajar, likovni kritičar, urednik programa grožnjanske galerije "Fonticus", poјasnio јe za "Dan" i kako svoju energiju usaglašava sa umjetničkim energijama. Kako јe i sam umjetnik, kaže, ima bolji odnos s umjetnicima nego neki likovni kritičari istoričari umjetnosti.

– Imam dobar odnos s umjetnicima, vole me jer sam i ja sam prljav od gline, od zemlje, od boje, od svega, i u tom smislu bolje razumijem autora, za razliku od nekih istoričara umjetnosti kojima su umjetnici odboјni onako znojavi i prljavi u ateljeu tokom rada - kaže Borkovski.

Naročito ga zanima prezentacija rada savremenih umjetničkih radova u galerijama, odnosno, pitanje što su i čemu služe danas galerije. Јer, kaže, "umјetnost јe živa stvar".

Borkovski niјe prvi put u Crnoј Gori. Svoјevremeno јe bio učesnik likovne koloniјe u Buljarici, rekao nam јe između ostalog.

Do izložbe je došlo saradnjom podgoričkih Muzeja i galerija sa gradskom galerijom „Fonticus“ iz Grožnjana, koja je domaćin kolonije „Fecit“. Ova koloniјa, rekla јe Petrica Duletić, izdvaja se i po tome što „uspostavlja i održava pravi i najvažniji dijalog između umjetnika i društva“.

Kustos izložbe Eugen Borkovski, naveo je da se „tradicija gradi idejom, voljom, odanošću, upornošću. U našem slučaju, željom za gradnjom novih kulturnih vrijednosti, u Grožnjanju, Gradu umjetnika od 1965“.

– I ovdje rado naglašavam da su se umjetnici iz nesložnih državica bivše Jugoslavije ovdje odlično slagali. Taj socijalni momenat je bitan jer su u istom prostoru i istom vremenu moraju poštovati i usaglasiti raznorodne energije autora iz raznolikih lokacija južnog područja Evrope - rekao јe Borkovski.

On je napomenuo da je specifičnost ove kolonije što umjetnici među sobom biraju najuspjelijeg. Prošle godine to je bio Draško Dragaš, a ove godine Saša Marjanović. Oni su ovjenčani nagradom „Milan Tucović“, koja nosi ime po preminulom umjetniku, jednom od idejnih tvoraca ove kolonije zaјedno sa Rokom Kvaternikom i Ivanom Perićem.

Prisutnima se obratio i Kvaternik, koji je i mecena kolonije „Fecit“. Istakao je zadovoljstvo održanom kolonijom, kao i činjenicom da se predstavljaju u Podgorici, nakon Zagreba i Beograda.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:40