ZADOVOLJSTVO POTpISANIM UGOVOROM / -FOTO: FILMSKI CENTAR CRNE GORE
26/12/2023 u 17:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisani ugovori o digitalizaciji bioskopskih sala u četiri crnogorske opštine

Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem ugovora o sufinansiranju projekta, predviđena digitalizacija još četiri bioskopske sale i to: KIC-a "Budo Tomović" u Podgorici, Centra za kulturu Malesija u Tuzima, Ljetnje scene Dom za kulturu u Baru i Centra za kulturu Danilovgrad, za šta je ukupno opredijeljeno 484 hiljade eura - kazala je ministarka Tamara Vujović

Ugovore o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopskih sala u četiri crnogorske opštine danas su u Podgorici potpisale Tamara Vujović, ministarka kulture i medija, i Aleksandra Božović, direktorka Filmskog centra Crne Gore. Ugovore su potpisali i zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Luka Rakčević, potpredsjednica opštine Bar, Tanja Spičanović, potpredsjednica opštine Danilovgrad, Marija Radonjić Ćupić i sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Tuzi, Marina Camaj Ujakaj.

Direktorica Božović kazala je da je riječ o važnom projektu, koji podrazumijeva rješavanje pitanja neophodne infrastrukture kojom će sale centara za kulturu u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu i prva ljetnja scena u Crnoj Gori u okviru barskog Centra za kulturu dobiti savremeno opremljene prostore za realizaciju prikazivačke djelatnosti.

image

božović i vujović

-FOTO: FILMSKI CENTAR CRNE GORE

– Ovime se, u prvom redu, nastoji direktno uticati na razvoj kinematografije u Crnoj Gori, posebno u opštinama koje do sad nisu imale adekvatne uslove za razvoj filmske publike - kazala je Božović. Naredne dvije godine, najavljuje Božović, planirano je pokretanje digitalizacije u svim salama crnogorskih opština, koje zadovoljavaju tehničke kapacitete. Božović je podsjetila i da je dosad potpisano 15 ugovora za digitalizaciju bioskopskih sala u Crnoj Gori, od kojih je devet počelo sa radom u okviru centara za kulturu, a sve to FCCG koštalo je 700 hiljada eura.

Vraća se „Kino Kultura” u Podgoricu

Rakčević je ovom prilikom najavio da će digitalizovana bioskopska sala u KIC-u „Budo Tomović” nositi ime "Kino Kultura" kao omaž nekadašnjem podgoričkom bioskopu koji je srušen 2011. godine. Kako je dodao, to vidi i svojevrsnim ispravljanjem nepravde prema građanima Podgorice koji su prije 12 godina ostali bez kultne bisokopske sale.

Spičanović je istakla da će ovim projektom unaprijediti, ne samo filmsku i pozorišnu scenu, već i poboljšati uslove i kompletan ambijent za afirmaciju ovih vidova umjetnosti.

Ćupić je navela da ovaj ugovor omogućuje da se publika vrati u bioskopsku salu u Danilovgradu, i da ima priliku gledati filmove na kvalitetan način.

I Ujkaj je navela da ovaj ugovor omogućava razvoj i održavanje kvalitetnih kulturnih događaja, odnosno kvalitetnu projekciju filmova, stoji u saopštenju FCCG.

image

POTPISNICI UGOVORA

-FOTO: FILMSKI CENTAR CRNE GORE

Ministarka Vujović poručila je da ova inicijativa predstavlja ključni korak za modernizaciju kulturnog sektora, pružajući brojne prednosti kako za umjetnike i filmske autore, tako i za publiku.

– Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem ugovora o sufinansiranju projekta, predviđena digitalizacija još četiri bioskopske sale i to: KIC-a "Budo Tomović" u Podgorici, Centra za kulturu Malesija uTuzima, Ljetnje scene Dom za kulturu u Baru i Centra za kulturu Danilovgrad, za šta je ukupno opredijeljeno 484 hiljade eura - kazala je Vujović.

Ministarka kulture i medija poručila je da njen resor snažno podržava inicijative koje podstiču digitalnu transformaciju i standardizaciju u kulturnom i medijskom sektoru.

image

Detalj s potpisivanja ugovora

-FILMSKI CENTAR CRNE GORE

– Ovaj napor je nužan kako bismo osigurali da naša kultura ostane relevantna i konkurentna u globalnom kontekstu. I u narednom periodu nastavićemo da obnavljamo i standardizujujemo bioskopsku mrežu, podstičemo razvoj tehničke baze kinematografije, kao i stručne obuke zaposlenih u centrima za kulturu. Ovo su ujedno prioriteti prepoznati Zakonom o kinematografiji i Nacionalnim programom za razvoj kinematografije za period 2018-2023 - rekla je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:41