Пред почетак отварања испред Дворца Петровића / -ФОТО:Ж.Ј.
27/03/2022 u 13:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повезани пејзажи

Самостална изложба Ирене Лагатор Пејовић "Повезани пеjзажи" може се до краја априла погледати у Дворцу Петровића, у просторијама Фондације Петровић Његош

Фондација Петровић Његош и Центар савремене умјетности Црне Горе - Лабораториjе колекциjе умjетности несврстаних земаља, организатори су самосталне изложбе „Повезани пејзажи” Ирене Лагатор Пејовић, поставке која је резултат њеног двогодишњег истраживања.

На отварању изложбе, на стази која води ка Дворцу, а на којој су исписани називи неких експоната које је некада чувала Галерија умјетности несврстаних земаља "Јосип Броз Тито", а од 1995. г ЦСУЦГ, као и називи имена дрвећа у парку који окружује Дворац, најприје се публици обратио принц Никола Петровић Његош. На његов позив присутни су минутом ћутања одали почаст свим жртвама рата у Украјини.

– Кроз рефлексије и рад Ирене Лагатор Пејовић ова изожба нам нуди двоструку везу. Најприје везу у простору, између интеријера и екстеријера, између човјека и природе, везу коју нам Ирена открива кроз различите интервенције. Такође, и временску везу, која нас повезује са дивним историјским Покретом несврстаних од којих је овај дом сачувао најдрагоцјеније наслијеђе, колекцију јединствених умјетничких дјела - рекао је принц Никола Петровић, додајући да је и он једнако као и умјетница, емотивно везан за ту колекцију и оно што она представља, нарочито данас у времену трагедије која се дешава пред нашим очима.

– Фондација је за свој слоган изабрала мото - "Small is beautiful", а сада желим да викнем - "Big is horrible!". Живjела умjетност и умjетници коjи нам показуjу најбоље лице човjечанства - рекао jе принц Никола Петровић.

Посматрајући елементе парка у којем се налазимо - скулптуре колекције несврстаних и зеленило, умјетница повезује релације и потенцијале које ти садржаји међусобно производе, каже Марина Челебић

Присутнима се обратила и Марина Челебић, кустоскиња ЦСУЦГ, једна од покретачица кустоско-истраживачког пројекта Лабораториjе колекциjе умjетности несврстаних земаља. Челебић је навела да је и истраживачка изложба Лагатор Пејовић на себи својствен начин уједно и актуелизација и афирмација јединствене колекције Покрета несврстаних земаља.

– Посматрајући елементе парка у којем се налазимо - скулптуре колекције несврстаних и зеленило, умјетница повезује релације и потенцијале које ти садржаји међусобно производе - рекла је Челебић, додајући да радује интересовање истраживача везано за тему и период у којем је дјеловао овај покрет.

Кустоскиња ове мултимедијалне поставке коју чине и цртежи, видео и звучне инсталације, интервенције у простору, јесте пољска историчарка умјетности Karolina Majewska-Guede.

Наредна два мјесеца у склопу изложбе, као пратећи програми, биће одржане и двије радионице.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:59