05/09/2021 u 16:38 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Познати добитници прве три награде за младе пјеснике на 51. Ратковићевим вечерима поезије

Подгоричанка Наташа Гудељ најбоља

Подгоричанка Наташа Гудељ добитница је прве награде за младе пјеснике, на 51. Ратковићевим вечерима поезије у Бијелом Пољу. Друго мјесто освојио је Емир Капетановић из Мостара, а треће Милена Радовић из Подгорице.

Двадестчетворогодишња Наташа студира и ради у Бечу, гдје је завршила економију и уписала мастер студије. Њен рукопис под шифром "Данас је уторак" уједно ће бити и њен првијенац.

-Слала сам свој рукопис  у предходних годину дана на различите конкурсе у региону и више пута била финалиста. Сад коначно добијам ову престижну награду. Част ми представља то што сам прву награду освојила у својој матичној земљи и то баш у родном граду Риста Ратковића. С обзиром да сам по струци дипломирани економиста, награда за мене представља потврду да сам на правом путу у свијету књижевности- казала је Гудељ.

Иако су пјесме које чине њен рукопис „Хетеротопија“ настајaле почетком Наташин 20-их година, она је казала да је управо сада дошао тренутак да их и објави.

-То су пјесме о о миграцијама, љубави, животу, смрти и поносна сам што су се допале и публици у Бијелом Пољу-рекла је ова млада пјесникиња.

Друго мјесто на овогодишњем конкурсу за пјеснике до 27 година припало је Емиру Капетановићу из Мостара.

Његова поезија представља, како је рекао, креативно скицирање живота, а ово је његово друго учешће на Ратковићевим вечерима поезије.

-Хвала вашој земљи, граду и манифестацији на указаној части,  за мене је велика привилегија бити дио ове манифестација, а посебно задовољство бити добитник друге награде“, казао је Емир, додајући да је ово његова друга збирка поезије.

Милена Радевић из Подгорице освојила је треће мјесто на конкурсу Ратковићевих вечери поезије за пјеснике до 27 година. Поносна је, како је казала, што се опет нашла међу најбољим младим пјесницима региона, с обзиром да је и прошле године освојила трећу награду.

-Овога пута сам послала комплетиран рукопис и срећна сам што је добио позитивне критике стручног жирија. Засигурно да ћу наставити да пишем, а вјерујем да ћу се опет пријавити на овај најзначајнији књижевни конкурс у Црној Гори“, казала је Милена, додајући да пише савремену поезију и то из угла жене.

Иначе, на конкурс за награду Ратковићевих вечери поезије за пјеснике до 27 година  ове године стигло је 14 рукописа, а у финале је ушло шест младих пјесника, међу којима су и Бјелопољци и то Ријалда Суља, Петар Јокић и Милован Кљајевић.Честитајући свим финалистима на оствареном успјеху, предсједник Савјета Ратковићевих вечери поезије, Радоман Чечовић, поручио је младим пјесницима да никада не забораве да „су у обавези да чувају свијет од исклизнућа“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:17