Најбоља публика / -фото: KRSTO VULOVIC
21/03/2023 u 16:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pozorište je dio civilizacijskog odrastanja

Podgoričko Gradsko pozorište Svjetski dan lutkarstva, koji se 20 godina obilježava 21. marta, obilježilo izvođenjem predstave s Lutkarske scene "Maca papučarica"

Podgoričko Gradsko pozorište kao i ranijih godina pridružilo se obilježavanju Svjetskog dana lutkarstva, koji se unazad 20 godina obilježava svakog 21. marta. Tim povodom u velikoj sali KIC "Budo Tomović" izveli su predstavu s Lutkarske scene "Maca papučarica", koju je po tekstu Ele Peroci, režirao Davor Dragojević. Predstavu je gledalo 450 mališana iz podgoričkih osnovih škola "Vuk Karadžić", "Radojica Perović" i "Marko Miljanov". Poruku, koju povodom Svjetskog dana lutkarstva tradicionalno šalje UNIMA (Union internationale de la marionnette) - Međunarodna lutkarska asocijacija, ove godine našoj publici pročitao je glumac Željko Radunović.

image

Занимљив позоришни "бонтон"

-фото: KRSTO VULOVIC

A, povodom Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, koje je obilježeno dan ranije, oglasio se i Stevan Koprivica, direktor podgoričkog Gradskog pozorišta. Ne smije se, kaže Koprivica, dozvoliti da se ova dva datuma u javnosti percipiraju kao "skretanje pažnje na neke skrajnute društvene kategorije ili grupe".

image

Глумци једнако одушевљени као и дјеца

-фото: KRSTO VULOVIC

Naročito, ako se ima u vidu da podgoričko Gradsko bazično osnovano kao pozorište za djecu, "a da su neke predstave produkcijskim i umjetničkim kvalitetom obilježile sezone i stajale uz rame sa tzv. pozorištem za odrasle, pa ga i nadmašivale".

image

Волимо позориште и није проблем да се сачека минут, два да уђемо у салу

-ФОТО: KRSTO VULOVIC

– "Novela od ljubavi", " Ženidba kralja Vukašina", "Tri musketara" pripadaju istoriji jugoslovenskog i crnogorskog teatara, a niz predstava manjih formi, a i onih većih u pripremi za ovu i narednu sezonu rade se sa mnogo umjetničkih i produkcionih ambicija. Istina je da lutkarstvo u izvjesnoj mjeri zaostaje, prvenstveno zbog relativnih kadrovskih deficita, no i to pokušavamo da prevaziđemo, pa ćemo tako u okviru priprema za projekat "Tarzan, kralj džungle", već tokom juna imati master klas za mlade gumce voljne da se bave raznim tehnikama lutkarstva, kada već takvu vrstu edukacije nemaju tokom glumačkog školovanja. Dakle, Gradsko pozorište tokom cijele sezone obilježava dane pozorišta za djecu, prvenstveno punim salama malene publike kojoj je pozorište dio civilizacijskog odrastanja - kazao je Koprivica.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:58