Лазар Драгојевић глуми Петручија / -ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ
07/02/2022 u 18:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Позориште није и не смије постати музеј класика

Својеврсна идеја водиља Пројковском је била мисао Јана Кота - "Сваки пут кад се ради Шекспир треба да се тражи нови језик, а ако се то не нађе, онда је бесмислено"

Позоришна публика имала је прилику да претходне двије вечери у подгоричком КИЦ "Будо Томовић" гледа још једно упризорење чувене Шекспирове комедије "Укроћена горопад". Овај пут ријеч је о продукцији подгоричког Градског позоришта, и то након 20 година.

Комад је режирао мр Дејан Пројковски, који је потврдио новинарску констатацију да је путем визуелне атракције, али и позоришне игре, дошао до суштине овог комада.

– Када радите Шекспирове комедиjе, заправо тражите смисао постоjања позоришта. А, позориште јесте једна велика игра. Трудили смо се да уђемо у срж Шекспировог комада, као и значења која он има данас - каже Пројковски. Додаје да су током рада ишли по Шекспировом сижеу, иако су због трајања представе текст унеколико скратили. "Ипак, комад смо асполутно урадили по нотама коjе нам jе велики Шекспир написао", каже Пројковски.

– "Укроћена горопад" је представа којом славимо позориште, заједно са публиком. Зато смо се играли са жанровима, са стиловима - каже Пројковски. Својеврсна идеја водиља била му је мисао Јана Кота - "Сваки пут кад се ради Шекспир треба да се тражи нови језик, а ако се то не нађе, онда је бесмислено". Казао је и да има осјећај да су пронашли заједнички језик с публиком, јер то и јесте суштина позоришне игре. Односно да су успјели да Шекспира ситуирају данас и овдје.

– Када се раде класици, од позоришта не треба правити музеј. Заправо, позориште треба да "узме" класику само у мјери да би се објаснило зашто је то битно у овом времену и овдје - рекао је редитељ, похваливши глумачки ансамбл.

Драматургиjу jе урадила Драгана Трипковић, одличну сценографију Валентин Светозарев, музику Горан Траjкоски, костиме који су и естетски и функционални Катарина Вукчевић, сценски покрет и кореографиjу која је асоцирала на комедију дел арте осмислила је Тамара Вуjошевић Мандић, а лектуру је урадио Радован Кнежевић.

Равноправност полова задатак свих нас

Улоге тумаче гости Лазар Драгоjевић и Милица Маjкић, и "домаће снаге": Павле Богоjевић, Вања Jовићевић, Омар Баjрамспахић, Павле Поповић, Стефан Вуковић, Божидар Зубер, Горан Славић, Немања Тодоровић, Вукан Пеjовић, Лара Драговић и Татjана Торбица.

Главну ролу, Петрућија, глуми Лазар Драгојевић, који истиче да јјош увијек нажалост живимо у патријархалном друштву, са негативним конотацијама. То се, каже, противи његовом васпитању. Зато, сматра, равноправност полова је императив.

– У представи, као и на Балкану, влада патриjархат. Мислим да то треба да се искориjени што приjе - каже Драгоjевић.

За глумца Омара Баjрамспахића, који глуми неколико улога, позориште jе игра, и то су заједно с редитељем показали на више начина.

Глумац Павле Поповић каже да су се трудили да представа не буде стереотипна и истиче задовољство што jе публика управо то препознала.

Шекспирова "Укроћена горопад", и некад, и сад, проговара о мушко-женским односима, о ономе што родове и полове ставља у ситуацију "вјечне борбе", покушавања да се други-друга укроти - потчини. Но, исто тако, прича је ово не само о мушко-женским односима, већ једнако и о позоришту и даље, прича и о животу самом, ономе што чини снове које граде и нашу реалност...

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:48