Квинтет који је извео композицију Милице Вујадиновић: Павићевић, Прентић. Ђорђевић, Митровић и Трифуновић / -ФОТО. СРЂАН БОЉЕВИЋ
16/06/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Музичке и звучне сфере Његошевих микрокозми

Заиста ме фасцинира Његошева свиjест о ванвременском, космичком, о немоћи и комплексности човjека у свему томе - каже композиторка Вујадиновић

Пратећи програм ретроспективне изложбе визуелног умjетника Илиjе Шошкића "Микрокозми" понудио jе публици jош jедан концерт. У "Колектору", простору Савеза архитеката Црне Горе, премиjерно jе изведена композициjа Милице Вуjадиновић "Сфере микрокозме".

Ово дjело, коjе jе композиторка окарактерисала као амбиjентално-инсталативно, извело jе петоро младих црногорских музичара: пиjанисткиња Мариjа Митровић на електричном клавиру, гитариста Марко Прентић (електрична гитара), саксофониста Стефан Павићевић, контрабасисткиња Александра Трифуновић и перкусиониста Мартин Ђорђевић, а уз "пратњу" звучне инсталациjе.

Оно што карактерише ово програмско дjело, за коjе и сама композиторка каже да jе инспирисано Његошевим епом "Луча микрокозма", што jе и назив њеног раниjег дjела, оркестарске композициjе, уjедно магистарског рада, jесте опчињеност несагледивошћу универзума. И, jош и више, човjековим путовањем овоземаљским шаром, као и путовањем људске душе кроз нама jош увиjек несазнатљиве просторе, коjе jедино можемо сагледати емоциjом. Jер, превелики уплив разума не даjе плодова. За то су потребне умjетничке слике, оне коjе даjе Његош своjом поезиjом, а коjе Вуjадиновићева претаче у звукове и ритмове таласа, удаха и издаха, jеднако као и одjеке ритмова корака са крша, као и оне коjе замишљамо на галактичком путовању док из капсуле гледамо неоткривене просторе, придодаjући и диjелове раниjих композициjа.

Нико не може остати равнодушан пред "Лучом микрокозма"

Композиторка Милица Вуjадиновић ниjе присуствовала овом извођењу, jер jе тренутно у Аустриjи. Упитана, да ли jе "Лучи микрокозма" привлачи Његошево ванвременско сагледавање позициjе човjека у универзуму у тм епу, Вуjадиновић каже:
– Да, апсолутно. Мислим да jе управо то оно што ме заиста фасцинира, а то jе Његошева свиjест о ванвременском, космичком, о немоћи и комплексности човjека у свему томе. Његош описуjе универзум и сва та непозната пространства као наше наjстариjе, архаичко пориjекло кога ми нисмо свjесни, и говори о комплексности са разумиjевањем и оправдањем, због чега. Његови описи и метафоре врло сликовито описуjу његов ванвременски доживљаj. Ако читалац замишља слике док чита књигу, не може остати равнодушан – рекла jе Вуjадиновић за "Дан".

Композициjа "Сфере микоркозме" Милице Вуjадиновић, наручена jе за ову прилику, каже контрабасисткиња Александра Трифуновић, додаjући да су задовољни премиjерним извођењем, и како су они као ансамбл звучали.

– Нама jе звучна инсталациjа била посебан подстрек, њена ритмичност, као и звуци, диjелови раниjих композициjа, давала нам jе вjетар у леђа. Jер, стварала jе атмосферу коjа jе потребна да би се употпунио назив "Сфере микрокозме", како jе Милица насловила дjело. Таj луп коjи иде у позадини нам jе омогућио да се лакше и боље изразимо – каже Трифуновић. Додаjе да она, као и колеге коjе су с њом извеле оваj комад, воле да изводе дjела савремених црногорских композиторима, а нарочито поздравља сва дjела инспирисана црногорским ауторима и насљеђем.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:31