Ковачевић затоврио подгоричко издање РУТА фестивала / RUTA TRPELE PREDSTAVA-LAZAR RUZIC
10/04/2022 u 23:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представа "Трпеле" на крају подгоричке РУТА-е

Подгоричко издање фестивала РУТА у име домаћина затворио је Душан Ковачевић, умјетнички директор подгоричког Градског позоришта, истичући да смо претходних дана присуствовали чину у којем се умјетност враћа у наш живот, у наша срца

Фестивал Регионалне уније театара - РУТА вечерас је у Подгорици затворила представа Београдског драмског позоришта "Трпеле‘‘. Комад у режији Бобана Скерлића изведен је у великоj сали КИЦ-а "Будо Томовић". Након Подгорице, друго издање РУТА фестивала сели се у јуну у Сарајево.

Подгоричко издање РУТА-е у име домаћина затворио је вечерас Душан Ковачевић, умјетнички директор подгоричког Градског позоришта, истичући да смо претходних дана присуствовали чину у којем се умјетност враћа у наш живот, у наша срца.

– Свједочили смо томе да позориште настаје тек онда када се успостави путања пажње између глумца и гледалаца, и када стрпљење актера преплави ваш аплауз - рекао је Ковачевић, између осталог.

Комад "Трпеле" настао jе на основу документарног материjала, аутентичних исповиjести жена-жртава насиља. Као основно градиво послужили су транскрипти интервjуа коjе jе Хелсиншки одбор за људска права у Србиjи обавио са женама коjе су убиле своjе злостављаче. Текст су драмски уобличили Скерлић и Милена Деполо. Костиме је урадила Татjана Радишић, композитор је Ања Ђорђевић, сценски говор урадила је др Љиљана Мркић Поповић, а сценски покрет Мариjа Миленковић. У овој изузетно актуелној и ангажованој представи играју Јадранка Селец, Даница Ристовски, Наташа Марковић, Милена Павловић Чучиловић, Ивана Николић, Слађана Влајовић и Марија Миленковић.

Претходних вечери подгоричка публика имала је прилику да види представе Градског позоришта Подгорица, Казалишта "Улисес" са Бриона, Местног гледалишча из Љубљане, "Камерног театра 55" из Сараjева, и Драмског театар Скопље.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:32