Sa konferencije za štampu uoči početka sezone / - SVETLANA ćETKOVIć
02/10/2023 u 12:43 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavom "Brod" počinje sezona u CNP-u: Ondašnje teme, sadašnji pogledi

Anu Đorđević, poznatu srpsku rediteljku i dramaturškinju, kojoj je ovo druga predstava u našem nacionalnom teatru, nadahnula je naša kulturna baština i ime i djelo Stefana i Visariona Ljubiša

Nova sezona Crnogorskog narodnog pozorišta počinje sjutra podgoričkom premijerom predstave "Brod" Ane Đorđević. 

Komad urađen u koprodukciji CNP-a, produkcije "Beoart" i festivala "Ćirilicom" (Narodna biblioteka Budva) biće izveden na Velikoj sceni CNP-a s početkom u 20 časova.

Riječ je o predstavi nastaloj povodom obilježavanja najvećeg prosvjetnog jubileja Crne Gore, 200. godišnjici od rođenja prvog crnogorskog ministra prosvjete i prvog crnogorskog predsjednika Crvenog krsta, slavnog mitropolita Visariona Ljubiše, brata Stefana Mitrova Ljubiše.

Kako je istakla umjetnička direktorka CNP-a Vesna Vujošević Labović na stvaranje ovog komada Anu Đorđević, poznatu srpsku rediteljku i dramaturškinju kojoj je ovo druga predstava u našem nacionalnom teatru, nadahnula je naša kulturna baština i ime i djelo Stefana i Visariona Ljubiša.

- Život Stefana Mitrova Ljubiše, svi izazovi, prepreke, sukobi i krahovi na njegovoj životnoj stazi a s druge strane uprkos svemu plemenitost, mirotvoračka misija, zalaganje za obrazovanje, borbu pameću a ne pesnicama i mačem... Ovaj komad napisala je i režirala Ana Dorđević, koja se ovog puta odlučila u našem teatru baviti temama ondašnjim, a vrijedi ostaviti na razmišljanje -koliko su teme i sadašnje. Kažem ovog puta, jer je ta rediteljka već prethodno režirala u našem pozorištu 2021. godine - navela je ona.

Umjetnička direktorka je naglasila da je komad zbog teme i poruke veliki izazov i za glumačku ekipu, mlade glumce i glumice koji je čine koji tumače likove Stefana Mitrova Ljubiše, Visariona Ljubiše, Sofije Ljubiše, Stane Celović, Mitra Ljubiše, Kate Ljubiše i Knjaza Nikole.

Lazar Dragojević, koji tumači lik Stefana Mitrova Ljubiše kazao je da je predstava toliko savremena, i tiče se ovog trenutka i nečeg što danas živimo".

- LIk Stefana M. Ljubiše za mene kao mladog glumca predstvlja veliki zazov, kao i čast. jer iza njega je impozantan rad. On je mirotvorac koji svoj život posvetio miru i životu. Njegova unutrašnja borba, njegovo djelovanje, predstavljao je za mene veli mizazov, i jako mi je drago štpo sam dobio proliku da ga igram u ovim godina, ovako mlad. Mi jesmo različiti, Stefan i ja, ali nam je zajedničko to što kao pojedinci želimo da mijenjamo svijet - kazao je, između ostalog, Dragojević.  

Iako na početku nije mislila da ima dodirnih tačaka sa Katom Ljubiša, Jelena Minić je, kako je rekla, tokom procesa otkrila niz sličnosti sa ovim likom.  

Glumac Pavle Prelević, ne želeći mnogo da otkriva o liku koji igra, kazao je da se raduje svakoj novoj sezoni, a osvrćući se na lik koji igra u komadu "Brod" naglasio da je njegov zadatak kao glumca da savlada svaku prepreku koji mu zadata ličnost postavlja na sceni.

U predstavi još igraju Stevan Vuković (Visarion Ljubiša), Branka Otašević/ Sanja Vujisić (Sofija Ljubiša), Maja Stojanović (Stana Ćelović), Jelena Minić (Kata Ljubiša). U podgoričkoj premijeri ovog komada Sofiju će igrati Sanja Vujisić.  

Predstava "Brod" će biti reprizno prikazana u srijedu, 4. oktobra, takožđe u 20 časova. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:15