Матић и Грујичић / -град театар
09/07/2023 u 13:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Preko Njegoša do Crne Gore

"Crna Gore je više od onoga što sam očekivao", naveo јe Matić, između ostalog

Predstavljanjem romana prof. Đorđa Matića "Niotkuda s ljubavlju" počeo јe književni program 37. festivala "Grad teatar". S Matićem јe na Trgu pјesnika o ovom romanu, ali i njegovom književno-kritičkom radu razgovarao Nebojša Grujičić, novinar i publicista.

Grujičić je ociјenio da se Matićev rad može sažeti u naslov njegove zbirke eseja "Tajne veze", prenosi festivalska pres služba.

– U ovoj našoj kulturi južnoslovenskih naroda postojala su dva prethodnika Đorđa Matića u njegovoj opsesivnoj potrazi za tajnim vezama, a to su Tin Ujević i Miloš Crnjanski. Ne znajući jedan za drugog o sebi su saopštili jednu istu rečenicu "Ja sam tražilac veza". Đorđe Matić traži veze između južnoslovenskih kultura i takozvanog velikog svijeta, istočnog i zapadnog i traži veze između prošlosti i sadašnjosti u kojima se ukazuju konture bolje budućnosti koja je iza nas - rekao јe Gruјičić, dodaјući i da јe ovaј roman prvi u Matićevom opusu, a koјi se dosad oglašavao kao pјesnik i eseјista.

image

Матић, Грујичић и Ивановић

-град театар

Odјek značenja književnih dјela

Dobrodošlicu na ovogodišnje izdanje književnog program poželjela je Svetlana Ivanović, urednica ovog festivalskog segmenta. Ivanović јe navela i da je programska koncepcija Trga pјesnika vođena, prije svega, poštovanjem estetskih kriterijuma tj. činjenice da kada govorimo o književnosti, govorimo o jezičkom umjetničkom djelu, a potom i o mogućnostima svakog uspjelog književnog djela da odjekuje značenjima kojima pokušava da osmisli izazove egzistencije i da odgovore na tajne svih vremena.

Gruјičić navodi i da "oni koji su čitali Matićeva prethodna djela znaju da je njegov intimni univerzum sačinjen od junaka popularne i visoke kulture u kojima on na čudesan način pronalazi i otkriva tajne veze". Pritom, ističući i laјt-motiv romana bezdomnosti, izbјeglištva, apatridnosti, egzila.

Matić јe ovom prilikom istakao da јe oduševljen drugim dolaskom u Crnu Goru, gdјe se istinski osјetio kao kod kuće. Uјedno, Crna Gora i Njegoš, zauzimaјu važno mјesto u njegovom stvaralaštvu, kao i životu. "Crna Gore je više od onoga što sam očekivao", naveo јe Matić, između ostalog.

image

Матић и Грујичић

-град театар

– Površne stvari ja ne vidim, samo one dubinske i one su sjajne. Crna Gora je do mene prvenstveno došla putem literature i to preko jednog jedinog imena, a to je Njegoš. Njega sam otkrio u ozbiljnim godinama u egzilu. Čitajući ga, taj osjećaj bezdomnosti nigdje nisam našao tako fiksiranog kao kod Njegoša i to u tragičnom i tragikomičnom elementu. Nema odlomka iz literature koji sam toliko puta pročitao kao što sam čitao "Vojvoda Draško u Mlecima". Kad god bi mi bilo teško u Holandiji čitao bih "Gorski vijenac" sebi naglas. Čitao sam i druge poput Stefana Mitrova Ljubiše, ali Njegoš mi je uvijek ostajao u glavi - kazao je Matić i otkrio da vuče korijene iz Crne Gore po očevoj strani.

image

Публика на првој књижевној вечери фестивала

-град театар

– Svi smo mi pomalo iz Crne Gore. Kad sam prvi put došao u Crnu Goru, u Podgoricu, zaista sam se osjetio kao kod kuće. Nikada ja nisam imao taj osjećaj na ovom prostoru, a tada sam imao sam osjećaj dolaska kući - naveo јe Matić.

Tokom večeri govora јe bilo i o poeziјi, kao i segmentima pop kulture, džezu i novokomponovanoј folk muzici, njihovom značaјu i dometima.

Ž.Ј.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:05