Akademik Radomir V. Ivanović / -RADOJE ZIVKOVIC
20/11/2022 u 21:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo akademik Radomir V. Ivanović

Najznačajniji doprinos Ivanović je dao u oblasti književne istorije, teorije i kritike, kao i pozorišne istorije i kritike

Univerzitetski profesor, književni kritičar i teoretičar, inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Radomir V. Ivanović preminuo je danas u 86. godini, u Beogradu.

Ivanović je doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Radio je kao asistent, docent i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini, a potom kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za obrazovanje, kulturu i nauku Srbije. Od 1976. godine radio je kao vanredni i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sve do penzionisanja (2003).

Ivanović je bio i član Makedonske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja književnika Srbije, počasni član Društva pisaca Makedonije i član saradnik Matice srpske u Novom Sadu. Bio je počasni doktor nauka Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij4” u Skoplju.

Najznačajniji doprinos dao je u oblasti književne istorije, teorije i kritike, kao i pozorišne istorije i kritike.

Radomir V. Ivanović je dobitnik brojnih naučnih, kulturnih i književnih nagrada, među kojima i Trinaestojulske nagrade Crne Gore, Balkanske nagrade Kosta Racin i Nagrade za životno djelo u Sremskim Karlovcima.

Objavio je 30 estetičkih i poentoloških monografija, kao i 38 knjiga studija i ogleda.

Akademik Radomir Ivanović rođen je 28. avgusta 1936. godine u selu Smonica (kod Đakovice).

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:52