Grigorij Krasko   / -foto: NIKOLA SAVELJIĆ
20/01/2023 u 14:45 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Grigorij Krasko, dugogodišnji član i dirigent CSO

Krasko dolazi u Crnu Goru 2008. godine kada postaje koncertmajstor CSO i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. bio je angažovan kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra

Dugogodišnji član Crnogorskog simfonijskog orkestra i njegov šef-dirigent je preminuo u 76. godini, obavijestio je Muzički centar Crne Gore.

"Muzički centar Crne Gore je sa velikom tugom primio vijest da je preminuo dugogodišnji član Crnogorskog simfonijskog orkestra i šef-dirigent koji je ostavio neizbrisiv trag u radu institucije", stoji na Fejsbuk profilu Muzičkog centra Crne Gore.

Zaslužni umjetnik Rusije, Grigorij Krasko, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji "Gnjesin" u Moskvi. Bio je laureat više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD, Azije, Australije, 1990. postaje koncertmajstor Moskovske flharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski flharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista i menadžer kvarteta Solisti Moskovske flharmonije, s kojim je nastupao u Rusiji i evropskim zemljama. S pomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD i evropskim zemljama. Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao što su: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Jurij Tjemirkanov, Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko, Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko je nastupao i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman, Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin, Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na "Gnjesinih" akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:30