Janko Brajković / -Јанко Брајковић у разговору са писцима из "Златне едиције" Ранком Јововићем и Гораном Бабићем
17/08/2022 u 23:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Janko Brajković

Istaknuti književnik, direktor i glavni i odgovorni urednik ‘‘Unireksa‘‘, čuveni izdavač, Janko Brajković, preminuo je večeras u Podgorici, u 75. godini života

Istaknuti književnik, direktor i glavni i odgovorni urednik ''Unireksa'', čuveni izdavač, Janko Brajković, preminuo je večeras u Podgorici, u 75. godini života. Brajković je rođen 1948. godine.

Preko pola vijeka bio je direktor regionalno čuvene izdavačke kuće ''Unireks'' iz Podgorice. Autor je nekoliko knjiga, od kojih svakako treba izdvojiti naslove ''Poslije svega'', ''Šta radi šešir'', ''Neka nas zapamte'', ''Tajni ogledala'', ''Krug na vodi'', kao i ''Tajna pepela''. Priređivač je nekolko poetskih i proznih zbornika, dobitnik brojnih prestižnih nagrada za književnost i izdavačku djelatnost.

Janko je bio predsjednik Udruženja književnika Jugoslavije, a funkciju predsjednika Udruženja književnika Crne Gore obavljao je u nekolika mandata.

On je 2019. godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge Republike Srbije, u oblasti javnih i kulturnih djelatnosti posebno u oblasti  izdavaštva.

Janko Brajković biće sahranjen 19. avgusta u 14 časova na gradskom groblju u Tološima, u Podgorici. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:01